Is de hoge olieprijs een probleem of zijn de kosten het probleem?

De luchtvaartsector luidt de noodklok over de hoge kerosineprijs. Luchtvaartmaatschappijen zien hun kosten sterk oplopen.
Op dezelfde dag laat IMF-hoofd Christine Lagarde weten dat de stijging van de olieprijs een bedreiging vormt voor de mondiale economie. Dit zegt ze zonder in lachen uit te barsten: dus ze zal het wel serieus menen. Ik vraag me af of ze doorheeft waarom de olieprijs stijgt.

De afgelopen jaren hebben de centrale banken van de OECD-landen enorme bedragen uitgeleend aan overheden en particuliere banken. Er komen steeds meer dollars, euro’s, ponden en yens bij om de prijs van olie te verhogen.
En toch horen we Christine Lagarde nooit waarschuwen voor Quantitative Easing van de Amerikaanse FED of Long Term Refinance Operations van de ECB. Integendeel: het IMF helpt zelf ook noodlijdende overheden uit de brand met inflatie aanjagende valuta-injecties.

Het werkelijke probleem is niet de inflatie of de hoge olieprijs.
Het werkelijke probleem van onze economie zijn de oplopende kosten van de energiewinning.
In de 20e eeuw was de winning van olie, gas en steenkool een makkie. Tegenwoordig is de exploitatie van een off-shore olieveld in miljardenklus, die jaren van voorbereiding vergt. Brazilië heeft voor de diepzee-oliewinning in het Santos Basin $220 miljard nodig. Dat geld is niet zo’n probleem, maar de produktieplatforms, die gebouwd moeten worden zijn kolossaal. Er moet erg veel mankracht en energie in de exploitatie van olievelden gestoken worden, voordat er ook maar één druppel olie gewonnen kan worden.

De winning van schaliegas, zoals in de VS gebeurt, is een gigantische operatie in vergelijking met de exploitatie van het Groningse aardgasveld. In de VS zin momenteel 660 boortorens naar gas aan het boren. Om de miljarden kubieke meters aardgas uit de Groningse bodem te halen was veel minder arbeid en mankracht nodig.

De winning van steenkool vergt ook steeds meer energie en inspanning. We moeten immers steeds dieper graven.

De winning van fossiele brandstoffen kost steeds meer energie.
Van alle olie, die gewonnen wordt, wordt ca. 10% verbruikt om de olie voor volgende maand naar boven te halen. Over 3 jaar zal 12% van alle olie nodig zijn om de olieproduktie op peil te houden. En over 10 jaar zal 14 a 15% van alle energie besteed worden aan de winning van energie.
Dat is het grote probleem voor de economie, mevrouw Lagarde.

De energiesector groeit en wordt steeds belangrijker. We besteden steeds meer energie, mankracht en grondstoffen aan de winning van energie; en daar valt ook de groei van de duurzame energie-opwekking onder.
Het winnen van brandstof en het opwekken van energie wordt een doel op zich. Op onderwijs, zorg, voedselproduktie en cultuur wordt bezuinigd om nog meer te kunnen investeren in energiewinning.

Politici en investeerders staren zich blind op energie. Ze worden verblind door de hoge energieprijzen en het stijgend energieverbruik. Daardoor zien ze niet dat er nog een andere oplossing is: minder energie gebruiken en minder doen. Laat dat schaliegas maar zitten: we doen wel een trui aan en gaan ’s avonds eerder naar bed.
Laat die olie op 6 km. diepte ook maar zitten: we gaan liever fietsen en lopen.

Advertenties

7 gedachten over “Is de hoge olieprijs een probleem of zijn de kosten het probleem?

 1. jmm.peters

  als de snelheid omlaag moet, dan moet er eerst een echt kabinet komen en niet de lapjeskat rutte die de aard olie misbruikt om aan de macht te zijn.

  dus eerst een nieuw kabinet.
  en dan kunnen we pas besparen op olie en geld.

 2. Map

  Onze overheid gebruikt energie als belasting-melkkoe en heeft de aardgasprijs gekoppeld, dus dubbele belangen en weinig interesse voor duurzame oplossingen. En in bijvoorbeeld Qatar tank je nog steeds voor 19 cent per liter en rijdt iedereen in een SUV. Het is echter een mondiaal probleem waar de mensen die het voor het zeggen hebben bewust de ogen voor sluiten.
  De beelden over schaliegas, maar ook de ravage door olieboringen in bijvoorbeeld Nigeria zijn verpletterend. Zolang er geen einde komt aan al het mondiale graaien en regeringen nog steeds bestaan uit mensen die schatplichtig zijn aan het bedrijfsleven hou je je hart vast voor de toekomst

  1. cassandraclub

   Als je graag autorijdt, kun je beter naar Qatar verhuizen. Als je in Nederland blijft , kun je beter een goede fiets kopen en je levensstijl aanpassen aan de nieuwe realiteit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s