PIIGS-landen worden zwaarder getroffen door dure olie


Is het toeval dat Ierland, Italië, Griekenland, Portugal en Spanje in financiële problemen zijn gekomen? Of is er een economische factor, die deze landen harder treft dan Nederland, Duitsland en Frankrijk?
Ik denk dat de problemen van de PIIGS-landen mede veroorzaakt worden door de gestegen prijs van fossiele brandstoffen.

In onderstaande grafiek zie je dat Ierland, Griekenland, Portugal, Spanje en Italië allemaal meer dan 60% van hun energie moeten invoeren in de vorm van aardolie en aardgas.

De PIIGS-landen worden door dure aardolie disproportioneel zwaar getroffen.

In de periode 1999 – 2008 hebben de inwoners van de PIIGS-landen geprofiteerd van de stabiliteit, die de euro bracht. De rente op staatsleningen was laag, de overheid hoefde niet te bezuinigen en de materiële welvaart nam toe.

De welvarende Zuid-Europeanen gingen auto’s kopen en meer energie gebruiken. Nu de aardolie een stuk duurder is, wordt de dure energie betaald met geleend geld.
Om de PIIGS-landen tegemoet te komen koopt de ECB (Europese Centrale Bank) de staatsleningen op en houdt daarmee de rente laag. Bovendien leent de ECB honderden miljarden uit aan banken, die op hun beurt miljarden aan PIIGS-landen uitlenen.

Tegelijkertijd worden de PIIGS-landen door bezuinigingen, hervormingen en een recessie gedwongen om minder energie te gebruiken.
Dat proces is al begonnen. Het verbruik (en dus de import) van aardolie in Ierland is al aan het dalen.

De Ierse olie-import is al sinds 2007 aan het afnemen. In 2010 daalde de olie-import (en dus het aardolieverbruik) met 4,8%.

Met de Energy Export Databrowser van Mazama Science kun je zelf kijken hoe het zit met het aardolieverbruik van Portugal, Italië, Griekenland en Spanje.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s