Zonne-energie wordt steeds duurder

Ik werk in een kleine supermarkt en daar kunnen klanten geconcentreerde zonne-energie kopen. De zonne-energie wordt door groene planten opgeslagen in groente, fruit en in zaden. En die zonne-energie verkoopt de supermarkt weer als voedsel aan de klanten.
Een paar jaar geleden kon je een mango kopen voor 99 eurocent. Vandaag kost een mango 1 euro 99. Een paar weken terug was het zelfs 2 euro 19.
De sperziebonen uit Marokko kosten vandaag 5,99 per kilo.
En een liter zonnebloemolie kost inmiddels 1 euro 74
Voedsel, geconcentreerde zonne-energie, wordt steeds duurder.

Hieronder zie je de ontwikkeling van Food Price Index in de afgelopen 5 jaar.
Deze index is samengesteld uit de prijs voor granen, plantaardige olie, vlees, vis, suiker, bananen en sinasappels. De prijsindex van 2005 is op 100 gesteld.

Commodity Food Price Index - Monthly Price - Commodity Prices - Price Charts, Data, and News - IndexMundi

In de afgelopen 5 jaar is de prijs van voedsel met 42% gestegen.

Een groot deel van de mensheid gebruikt zijn spieren om zich te verplaatsen en om arbeid te verrichten. Om dat te kunnen doen moeten ze eten: ze gebruiken de zonne-energie in hun voedsel om zich te verplaatsen en om te werken.
Voor dezelfde hoeveelheid voedsel, voor dezelfde hoeveelheid zonne-energie, moet nu steeds meer geld worden neergeteld.

Er komt steeds meer geld bij op de wereld. De centrale banken lenen steeds meer dollars, euro’s, ponden enzovoorts uit. En daarom zal voedsel ook steeds duurder worden.

We kunnen daar met zijn allen iets aan doen. We kunnen zelf voedsel gaan produceren. Bomen en gewassen planten en op die manier zonne-energie oogsten.
Je hebt geen kunstmest, bestrijdingsmiddelen en tractor nodig. Alleen een stukje ongebruikte grond waar planten willen groeien.

Dat kan in je eigen tuin, of in een park of begin een buurtmoestuin.
Niet langer wachten: de lente is de perfecte tijd om te beginnen.

4 gedachten over “Zonne-energie wordt steeds duurder

 1. Douwe Beerda

  Blijkbaar heeft de schrijver van dit stuk niet door dat voor elke calorie aan voedsel die we oogsten we ongeveer 10 calorien aan fossiele brandstoffen erin stoppen in ons huidige landbouwsysteem. zonlicht wordt dus niet duurder, het oude zonlicht in de vorm van fossiele brandstoffen wordt duurder. De prijsstijging van voedsel komt dus direct voort uit de prijsstijging van olie ( basisproduct voor veel herbiciden, pesticiden en uiteraard transport) en aardgas (kunstmest)

  De oplossing is inderdaad om meer biologisch voedsel te gaan verbouwen. bijvoorbeeld via permacultuur, http://www.permacultuurnederland.org waar een ook een eetbare planten en paddenstoelen database is te vinden met meer dan 400 soorten.

  1. Hans Verbeek

   Douwe, natuurlijk weet ik dat ons huidige landbouwsysteem draait op fossiele brandstoffen. En dat het duurder worden van de produkten van dat landbouwsysteem mede veroorzaakt wordt door de stijgende energieprijzen.
   Bedankt voor de link.

 2. Hans

  Volgens mij willen de winkels hier gewon te veel “afromen”. Als je goed zoekt, zijn er namelijk ook Turkse/Marokkaanse winkels, waar het vaak nog voor de helft van de door jouw genoemde prijs over de balie gaat. Men is hier gewoon veel en veels te veel winstbelust, en dat uit/wreekt zich in allerhande soort prijzen en zaken. Het einde van “de groei” is nog lang niet in zicht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s