Sarkozy, bedenk goed wat je met je laatste barrel doet

Om de hoge olieprijs te drukken wil Frankrijk de strategische oliereserves aanspreken: men wil tijdelijk stoppen met de aankoop van olie en interen op de voorraad. Het lijkt me dat de Fransen zichzelf voor de gek houden.

Olie is een delfstof, die je maar één keer kunt gebruiken. De olie, die nu in bovengrondse tanks ligt opgeslagen, kun je maar één keer gebruiken. Daarna is die olie voor altijd weg.
Hetzelfde geldt voor de olie, die nu nog in de bodem zit. Er is geen fundamenteel verschil tussen de olie, die al bovengronds is en die nog ondergronds ligt opgeslagen. Eigenlijk zijn we al heel lang bezig om de oliereserves aan te spreken.

Meer lenen om de dure olie te betalen?
De Fransen vinden de huidige olieprijs te hoog en hopen die tijdelijk te kunnen verlagen door even geen olie te kopen. De Fransen zouden ook meer geld lenen van de banken om de dure olie te kopen. De Europese banken hebben honderden miljarden ongebruikte euro’s, die ze elke nacht bij de ECB parkeren. Daar kun je een heleboel olie voor kopen.

Beperken van het olieverbruik?
De Fransen zouden ook het olieverbruik kunnen beperken. De makkelijkste manier is sterk bezuinigen op de overheidsuitgaven: uitkeringen verlagen, subsidies afschaffen, ambtenaren ontslaan enzovoorts. Je kunt aan Griekenland, Portugal en Ierland zien dat daardoor het olieverbruik van de economie daalt.
Economische krimp is het beste middel om je energieverbruik terug te dringen. Maar daar zal de Franse regering niet voor kiezen.

Politici willen een lage olieprijs en herkozen worden
Het opstoken van de buffervoorraden zal tijdelijk de olieprijs iets verlagen en misschien ook wel de benzine wat goedkoper maken. Het is zeker verkiezingstijd in Frankrijk en de regering Sarkozy wil de potentiële kiezers nog heel eventjes blij maken met goedkopere benzine.
Na de verkiezingen zien we wel weer verder. Sarkozy blijft nog 4 jaar president en de olieprijs mag dan best wat hoger oplopen.

Zonder Cecilia ....nog 4 jaar president van Frankrijk?

Advertenties

7 gedachten over “Sarkozy, bedenk goed wat je met je laatste barrel doet

 1. Hans

  Net als iemand op Telegraaf reageert, het is niet ongevaarlijk wat men doet. Mocht de olieleverancie nu ineens gaan stokken, heeft men veel minder reseve. Maar ik ga er van uit, dat men daar wel rekening mee zal houden. Je kunt je dus misschien ook wel afvragen, of die reserve’s wel zo groot moeten zijn. Ik heb geen idee, welke marge’s men aanhoud.

 2. Block

  Men houdt ongeveer een noodvoorraad van 90 dagen aan. Maar die noodvoorraad dient enkel als er ‘fysieke tekorten’ zijn op de markt op te vangen. Denk bijvoorbeeld aan ‘hurricane cathrina’ toen zijn die reserves aangesproken omdat er teveel fysieke schade was aan olieplatvormen en raffinaderijen.

  Nu is er in principe geen tekort aan aardolie, maar is de vraag gewoon enorm hoog.

  Wat economisch wel gevaarlijk is: nu de reserves op de markt gooien en als de tanks leeg zijn er plots een conflict in bijv. Iran oploopt tot minder oppompen van aardolie. Dan sta je echt met je rug tegen de muur.

 3. Fininfo-be

  Mooi stukje en een super idioot idee van Sarkozy. Het kan niet anders dan een verkiezingsstunt te zijn. De meeste Fransen zullen het niet door hebben dat ze bedrogen worden, zoals in elk land de onbeleesde kiezer bedrogen wordt. In België kunnen ze daar ook het een en ander van 🙂

 4. VisionairNL

  Ik denk dat Sarko die rommel snel dumpt, zodat hij er nog wat voor krijgt. De toekomst van vervoer is elektrisch, en Der Sarko heeft heel wat Atomkraftwerke daar staan.

 5. jmm.peters

  het lijkt mij ook op een verkiezings stunt alles is dan geoorloofd .
  want je komt aan de macht ja of nee.
  en is het nee dan zijn de hogere prijzen voor de volgende president!
  in het andere geval ben je zelf president, en heb je wat je wilde hebben, macht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s