Onze kortstondige obsessie met onbemande gevechtsvliegtuigen

Het is voor bijna iedereen al duidelijk: de Joint Strike Fighter (JSF) wordt te duur en de toestellen zullen zoveel brandstof verbruiken en zovaak gerepareerd moeten worden, dat ze zelden ingezet zullen worden. De Nederlandse Luchtmacht wil daarom onbemande gevechtsvliegtuigen ook wel drones genoemd, aanschaffen.

De VS maken op grote schaal gebruik van deze onbemande vliegtuigjes. Ze worden vooral ingezet tegen moslimextremisten in het kader van ‘the war on terror’. Met de regelmaat van de klok horen we dat er in Pakistan, Jemen of Somalië weer een kopstuk van Al-Qaeda is gedood door een raketaanval met een ‘drone’.
We moeten de Amerikanen op hun woord geloven dat het slachtoffer inderdaad een gezochte terrorist was. De Amerikanen gaan niet even kijken om de stoffelijke resten te identificeren.
De Amerikanen nemen niet de moeite om de overtuigend bewijs te leveren en officieel een vonnis uit te spreken voor de terrorist. En helaas vallen er regelmatig onschuldige burgerslachtoffers bij deze illegale, standrechtelijke executies door onbemande vliegtuigjes.
Maar goed, de Amerikanen zijn en blijven onze bondgenoot.

Nederland is niet van plan ooit oorlog te gaan voeren en het ziet er niet naar uit dat andere Europese landen Nederland in de toekomst zullen aanvallen. We kunnen wel onbemande gevechtsvliegtuigen kopen, maar we zullen ze waarschijnlijk nooit gebruiken. Tenzij de Nederlandse regering besluit om in Azië en Afrika ook lukraak moslimextremisten en hun familieleden te gaan executeren. Onbemande gevechtsvliegtuigen zijn uitsluitend geschikt voor observatie, volgen en bombarderen van mensen op de grond. En dat behoort volgens mij niet tot de taak van de Nederlandse Krijgsmacht.

De Luchtmacht mag blij zijn dat ze nog niet wegbezuinigd is. Die dure onbemande vliegtuigjes zullen een tijdelijke bevlieging blijken uit het tijdperk van aardolie en technologie. Het is een computer-spelletje om voormalig piloten bezig te houden. Het is een fopspeen om de alfa-mannetjes in de Luchtmacht-top het idee te geven dat ze een nuttig doel in hun leven hebben.

Advertenties

3 gedachten over “Onze kortstondige obsessie met onbemande gevechtsvliegtuigen

 1. VisionairNL

  Onbemande vliegtuigen zijn nu juist veel energiezuiniger dan bemande gevechtsvliegtuigen. Immers, er hoeft geen piloot mee, waardoor ze veel sneller kunnen manoeuvreren (en vijandige jagers uit de lucht kunnen schieten) en ook meer nuttige lading mee kunnen nemen. Ook kost het veel minder arbeid, grondstoffen en energie om ze te bouwen vergeleken met ‘standaard’ straaljagers. Niet mee eens dus.

  1. Hans Verbeek

   Dat ben ik met je eens, Visionair.
   Maar deze onbemande vliegtuigjes vliegen langzamer dan de ouderwetse bemande vliegtuigjes en ze nemen geen nuttige lading mee, maar bommen en raketten.

   We zullen deze ‘energiezuinige’ vliegtuigjes slechts korte tijd gebruiken. Het ontbreekt ons binnenkort simpelweg aan energie (of geld zoals economen nog altijd zeggen) voor oorlog en luchtvaart.

   1. VisionairNL

    Hans, inderdaad is het niet-voeren van oorlog de energiezuinigste oplossing.
    Maar gesteld dat gewapend conflict in sommige gevallen onvermijdelijk is, door een agressieve partij (klassiek voorbeeld: de inval in Nederland door nazi-Duitsland), zijn drones een energiezuiniger oplossing dan een vervangende F-16 of, nog erger, een JSF.

    Helaas kan ik je dromen van een vreedzaam utopia niet delen (komt niet vaak voor dat ik pessimistischer ben dan jij, haha). De menselijke geschiedenis leert dat gebrek aan energie leidt tot oorlogen om de laatste energiebronnen in handen te krijgen. Alleen als de energiebronnen heel verspreid zullen zijn (zon, biobrandstof) niet. Maar zelfs dan kan het interessant zijn een vruchtbaar land onder de voet te lopen om daar biobrandstof-plantages te vestigen vrees ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s