Metingen van temperatuur en zeespiegel zijn altijd te laag

Ik heb hier al eerder geschreven over temperatuurmetingen.
Het Goddard Institute for Space Studies (GISS) en de Hadley Climate Research Unit zijn het afgelopen jaar overgestapt op een nieuwe berekeningsmethode voor de gemiddelde mondial temperatuur. Het bleek dat de temperaturen de afgelopen jaren te laag zijn ingschat.
Beide instituten zijn nu van mening dat 1998 niet langer het warmste jaar is, maar dat 2005, 2007 en 2010 warmer waren.

Afgelopen week zijn de satellietmetingen van de zeespiegelstijging door de Envisat aangepast. En inderdaad: ook deze metingen waren te laag. In december 2011 duidden de metingen van Envisat op een zeespiegelstijging van 0,8 mm per jaar.

De metingen van Envisat zijn gecorrigeerd, zodat ze nu weer een stijging van 2,33 mm per jaar laten zien.

Er is iets merkwaardigs aan de hand met de moderne meetinstrumenten voor temperatuur en zeespiegel: ze geven altijd te lage waarden aan. Het komt nooit voor dat de metingen te hoog zijn. De temperaturen, die de laatste 10 jaar zijn gemeten, worden nooit naar beneden bijgesteld.
De zeespiegelstijging wordt nooit te hoog ingeschat, maar altijd te laag.

Update
ESA meldt dat de Envisat niet langer data doorzendt: het was al een wonder dat de satelliet het 10 jaar heeft volgehouden.
Door het wegvallen van Envisat is de Jason-2-satelliet de enig overgebleven satelliet, die de zeespiegelstijging meet. Het wordt erg moeilijk om te verifiëren of de metingen van Jason-2 wel betrouwbaar zijn.

Advertenties

6 gedachten over “Metingen van temperatuur en zeespiegel zijn altijd te laag

  1. cassandraclub

   Dus moeten de metingen met kunst en vliegwerk worden opgehoogd. De grafieken moeten blijven stijgen, Aaron, anders kun je de mensen niet bang houden.

 1. Aaron Silberschmit

  Het Goddard Institute for Space Studies (GISS), de Hadley Climate Research Unit en Envisat. Dat klinkt niet als “kunst en vliegwerk”.

  1. Hans Verbeek

   De temperaturen, die opgetreden zijn kun je nooit meer veranderen, Aaron. Die staan vast voor de eeuwigheid.
   Je kunt alleen de presentatie van de gemiddelden en grafieken nog veranderen. En dat is wat men momenteel bij GISS en Hadley doet: nieuwe grafieken maken.
   Het is niet zo erg als wat Diederik Stapel deed, maar het is ook geen baanbrekende wetenschap.
   https://cassandraclub.wordpress.com/2012/03/20/herberekening-van-temperaturen-leidt-tot-mooiere-grafieken/

 2. paradoxnl

  Cassandraclub,

  Het jaar 2005 is, als ik me niet vergis, volgens GISS tot voor kort (2010) ‘altijd’ het warmste jaar geweest.
  Dus al in het jaar 2006 werd in de GISS database het jaar 2005 als (iets) warmer weergegeven dan het jaar 1998. Volgens GISS is het jaar 1998 nooit warmer geweest dan het jaar 2005.

  Maar bovengenoemde opmerking staat natuurlijk los van het gegeven dat GISS, zoals jij in sommige posts op deze blog aantoont, regelmatig met nieuwe redenen te voorschijn komt om de historische meetgegevens zodanig aan te passen dat er weer een meer positieve ‘opwarmingstrend’ uit de cijfers berekend kan worden. Een beetje creatief boekhouden…

  Bijvoorbeeld, tot een paar maanden geleden was aldus GISS het jaar 2010 gemiddeld even warm als het jaar 2005.
  Echter, sinds kort hebben ze met terugwerkende kracht het jaar 2010 “1/100” graad warmer gemaakt dan het jaar 2005. In de media kan dan gemeld worden dat het jaar 2010 nog warmer was dan het voorheen aldus GISS warmste jaar (2005).

  Maar los van bovengenoemde, is ook op basis van de gegevens van GISS duidelijk te zien dat vanaf het jaar 2008 de aarde, met uitzondering van het jaar 2010, in een noemenswaardig koeler vaarwater terecht is gekomen, dat daardoor de 30-jarige opwarmingstrend aan het stagneren is. Afwachten maar weer wat de komende jaren gaan doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s