Steeds minder auto’s

Gisteren meldde de ACEA dat er in het eerste kwartaal van 2012 in Europa minder auto’s werden verkocht dan een jaar eerder. Het aantal nieuw geregistreede passagiersauto’s daalde met 7,7% t.o.v. 2011.
In 2010 was de ACEA nog heel enthousiast over het economisch herstel: de autoverkoop steeg toen met 11% t.o.v. 2009. Dit werd mede mogelijk dankzij de sloopregeling, subsidie op de aankoop van een nieuwe schonere auto, in een aantal Europese landen. Sinds dat ene jaar van groei gaat het weer slechter met de auto-industrie. De verkoopcijfers over het eerste kwartaal van 2012 zijn de laagste in 14 jaar tijd.

In Nederland werden het afgelopen kwartaal nog 167000 personenauto’s verkocht, dat was 7,5% minder dan een jaar geleden.

De autoverkoop was in 2011 al lager dan in 2010: het jaar 2012 zal geen trendbreuk laten zien. De volgende kwartalen zal de autoverkoop ook lager uitvallen dan in 2011.

De economische vooruitzichten (voor 2012) voor Europa zijn somber en werden gisteren door het IMF naar benden bijgesteld. Voor de eurozone wordt een krimp van 0,3% verwacht. De hoge benzineprijs, de dalende huizenprijzen en de bezuinigingen door lokale en nationale overheden zullen ook schadelijk zijn voor de autoverkoop.
Ik kan daar niet mee zitten: er zijn al genoeg auto’s, autowegen en parkeergarages.

Advertenties

2 gedachten over “Steeds minder auto’s

 1. jhaand

  Hoe zit het dan met de wagenpark in Nederland?
  Daalt dat ook net zo hard als de autoverkopen?

  Een paar maanden geleden heb ik m’n auto ook maar weggedaan en tegenwoordig carpool ik naar m’n werk. 1 auto per huishouden zou genoeg moeten zijn.

  1. Hans Verbeek

   Ik denk dat veel automobilisten een paar jaar langer in dezelfde auto zullen blijven rijden: auto’s gaan dan langer mee.
   Het zal nog wel een tijdje duren voordat er minder auto’s zullen zijn.
   Super dat jij het voortaan zonder auto gaat doen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s