Alleen als je leent, kun je failliet gaan

Moet de BV Nederland vervroegd aflossen of juist een tweede hypotheek nemen?

Je hoeft alleen schulden terug te betalen als je geleend hebt. Je hoeft ook alleen rente te betalen over leningen. Geld lenen kan je in grote problemen brengen. Waarom lenen landen dan nog altijd geld van banken?

Bedrijven kunnen geld lenen van een bank om iets te kopen of te maken waar ze nu geen geld voor hebben. Bedrijven gebruiken de lening om meer omzet en winst te genereren. Meestal kunnen de bedrijven de lening met rente terugbetalen.
Een bedrijf komt in problemen als de omzet- en winstgroei niet voldoende is om de lening en de rente terug te betalen.

Regeringen lenen ook geld om te investeren in de samenleving. Met de lening wordt onderwijs verbeterd, infrastructuur aangelegd, de woningmarkt gestimuleerd en de medische zorg betaald. Als het goed gaat, leveren die investeringen extra economische activiteit op en meer belastinginkomsten. Met die extra inkomsten kan de regering de staatslening aflossen.
Maar als de investeringen in onderwijs, infrastructuur en medische zorg, te weinig opleveren, dan kan de regering de schulden niet aflossen en moet er opnieuw geleend worden.
Dan onstaat er een permanent financieringstekort: de staat moet lenen om eerdere leningen af te kunnen lossen.

Als een bedrijf voor een lening aanklopt bij een bank, dan kijkt de bank zeer kritisch naar de levensvatbaarheid van het bedrijf. Steeds vaker houdt de bank tegenwoordig de hand op de knip. Saab kreeg geen geld meer, RBC Roosendaal, Diginotar en de electronica-keten It’s evenmin.
De geldschieters beoordelen bedrijven op hun beleid en of ze zuinig en spaarzaam zijn.

Zo gaat het tegenwoordig ook met landen.
De financiële markt beoordeelt, net als bij bedrijven, of de landen wel levensvatbaar zijn en een verstandig beleid voeren. Als een regering zijn burgers in de watten legt, zoals in Griekenland, dan wordt het land daarvoor bestraft met een hoge rente. De banken dwingen de regering tot ‘hervormingen’.

Hervormen of moderniseren is een eufemisme voor afpakken van leuke voordeeltjes. De hypotheekrenteaftrek zal moeten worden afgebouwd, dat is gewoon het verhogen van de belasting. Het uitkleden van de WW en het ontslagrecht schijnt goed te zijn voor de economie, maar het is heel vervelend voor de hardwerkende Nederlander, die buiten zijn schuld werkeloos wordt. Het verhogen van de BTW is in feite ook een noodzakelijke modernisering om de consumptiemaatschappij te hervormen.

Gaat Nederland hervormen en zich aanpassen aan de nieuwe realiteit van hoge energie-, voedsel en grondstoffenprijzen?
Pijnlijke, impopulaire maatregelen nemen en de schuld (financieringstekort) aflossen.

Of gaat Nederland nog een paar jaar door met lenen om de ‘economie niet kapot te bezuinigen’? Gaan de politici de kiezers paaien met hun zachte heelmethode om maar op het pluche te kunnen blijven zitten?
De banken en de kredietbeoordelaars komen sneller tot een besluit over de levensvatbaarheid van de BV Nederland dan de politici.

Maak je niet al te veel zorgen: er zal altijd een toekomst zijn

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s