Opwarming klimaat valt nog altijd mee (of tegen)

James Lovelock, de bedenker van de GAIA-hypothese, maakte zich grote zorgen om de stijgende CO2-concentratie en de opwarming van het klimaat. Hij was zo bezorgd om het klimaatprobleem dat hij voorstelde om meer kerncentrales te bouwen en kolencentrales te sluiten. In 2008 voorspelde hij nog dat de klimaatverandering over 35 jaar enorme rampen zou veroorzaken.
Maar de afgelopen 12 jaar stagneert de opwarming en de wetenschapper Lovelock ziet in dat zijn bezorgdheid overdreven was. Tegen het Amerikaanse MSNBC zei Lovelock: ‘We dachten 20 jaar geleden dat we wisten hoe het klimaat werkt, maar nu blijkt dat we veel te weinig weten.’

De eerste 3 maanden van dit jaar was de gemiddelde mondiale temperatuur 0,4°C warmer dan het langjarig gemiddelde (over de periode 1951 – 1980). In 2000 en 2001 was de gemiddelde mondiale temperatuur over de periode januari, februari, maart ook 0,4°C boven het langjarig gemiddelde. (volgens gegevens van GISS)

Ook op de Noordpool valt de opwarming nog altijd mee.
Het ziet er niet naar uit dat we deze zomer een ijsvrije Noordpool zullen krijgen, zoals sommigen in 2007 voorspelden.
Momenteel is de hoeveelheid zeeijs bijna gelijk aan de gemiddelde hoevelheid voor eind april over de periode 1979 – 2000.

Klimaatonderzoekers mogen uitzoeken waarom de opwarming pauzeert. Ik hoop dat ze snel met een verklaring en betere modellen komen.

Wij moeten zo snel mogelijk ons energieverbruik en onze CO2-uitstoot beperken. De fossiele brandstoffen worden steeds moeilijker te winnen en steeds duurder. We moeten anders gaan leven. Niet omdat het klimaat verandert, maar vooral omdat de makkelijk winbare energie opraakt

2 gedachten over “Opwarming klimaat valt nog altijd mee (of tegen)

  1. paradoxnl

    In ieder geval is op dit moment de ijsomvang op het Noordelijk halfrond in vergelijking met de afgelopen paar jaar aan de hoge kant. De komende maanden zal ons geleidelijk aan meer inzicht geven in welke mate aanstaande zomer de omvang van het arctisch ijs zal afnemen. Veel scenario’s zijn naar mijn idee nog mogelijk. Het is in mijn ogen bijzonder speculatief (vrijwel onmogelijk) om alvast een inschatting te geven over de minimale ijsomvang in September 2012. Ik vind het wel interessant om te volgen…

    Terzijde:
    Op dit moment (26 April 2012) zijn volgens de in onderstaande link aangehaalde bron de temperaturen van het oppervlakte water in het noordelijk deel van de Stille oceaan en dan met name in een groot deel van de Bering Zee behoorlijk aan de lage kant voor de tijd van het jaar. Misschien dat laatstgenoemde een extra buffer kan vormen tegen opdringen relatief warm water door de Bering Straat richting de Chuckchi Zee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s