Osama voor één dag tot leven gewekt

Op 2 mei bracht de Amerikaanse president Obama een bezoek aan de troepen in Afghanistan. Het was op 2 mei precies een jaar geleden dat Amerikaanse commando’s in Abottabad in Pakistan Osama Bin Laden dood schoten.
President Obama hield voor de soldaten op de luchtmachtbasis Bagram een prachtige toespraak, waarin de naam Osama Bin Laden regelmatig viel. Obama is een begenadigd spreker en noemde de naam zo vaak, dat het leek alsof Bin Laden weer uit de dood was opgestaan en ieder moment uit de coulissen kon stappen om naast de president te gaan zitten.

Het verrassingsbezoek van Obama was een verkiezingsstunt. De economische politiek van Obama is niet erg succesvol. Zijn plannen voor de gezondheidszorg stuiten op grote weerstand. Eigenlijk is de executie van Bin Laden een van de weinige successen van Barack Obama. Als Obama herkozen wil worden, zal hij nog heel vaak terugkomen op de executie van Osama Bin Laden.

Een dag voor de toespraak van Obama was er ook al groot nieuws over Bin Laden’s organisatie Al Qaeda. Er zijn honderden geheime documenten teruggevonden verborgen in pornovideobestand op een USB-stick. Amerikaanse en Duitse inlichtingendiensten zijn bijna 12 maanden bezig geweest om de documenten te decoderen. Kosten noch moeite worden gespaard in de ‘war on terror’.

De Amerikaanse soldaten zullen nog tot 2014 in Afghanistan moeten blijven. En daarom zal Osama Bin Laden volgend jaar op 2 mei opnieuw herdacht worden door de Amerikaanse president. Misschien zal 2 mei uiteindelijk uitgroeien tot een jaarlijkse Osama-Bin-Laden-dag.

In ‘1984’ beschreef George Orwell het dagelijks ritueel ‘Twee Minuten Haat’, waarbij de aartsvijand van Oceanië, Goldstein op alle schermen verscheen. Het maakt niet uit of die aartsvijand nog leeft of al jaren dood is. De haat wordt elke keer opnieuw opgewekt tegen een symbool van het kwaad. Osama Bin Laden vervult in de 21e eeuw de rol van Goldstein.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s