De Nederlandse economie krimpt al voordat zij kapotbezuinigd wordt

Veel mensen zijn bang dat de Nederlandse economie zal krimpen door de voorgestelde bezuinigingen. Maar als je kijkt naar de afgelopen 10 jaar, dan zie je dat de Nederlandse economie ook al zonder bezuinigingen krimpt.
Uit de database van Federal Reserve Bank of St. Louis heb ik een paar voorbeelden gevist.

Industriële produktie in Nederland
De totale industriële produktie is in 2012 weer terug op het niveau van 2005: sinds 2007 is de produktie met 5% afgenomen.

Omzet detailhandel in Nederland
De winkelomzet is ook weer terug op het niveau van 2005 (dat ook al in 2003 werd bereikt). Sinds 2008 is de totale winkelomzet met ca. 7% gedaald.

Arbeidsparticipatie in Nederland
In Nederland heeft ongeveer 50% van de bevolking een baan. Dat is evenveel als in 2002. In 2008 en 2009 was dat nog 52%. In de afgelopen jaren zijn er tienduizenden banen verdwenen.

Stijgende energierekening
Een van de oorzaken van de economische krimp is de gestegen prijs van energie. In de grafiek hieronder zie je dat energie (met name aardolie, aardgas en steenkool) sinds 1998 twee keer zo duur geworden is. Sinds 2005 is de energieprijs nog met 20% gestegen.

De economische krimp zal nog verder gaan. Niet alleen omdat de overheid minder geld gaat uitgeven en meer belasting gaat heffen. Fossiele brandstoffen zullen in prijs blijven stijgen. Onze comfortabele levenstijl met auto’s, vliegtuigen en elektrische apparaten wordt steeds duurder. De winning van fossiele brandstoffen kost steeds meer energie.
Deze ontwikkeling is onomkeerbaar: de makkelijk winbare energie is op.

2 gedachten over “De Nederlandse economie krimpt al voordat zij kapotbezuinigd wordt

 1. John Jorna

  Inmiddels is de geboortenpiek van 1946 grotendeels uit het arbeidsproces verdwenen. De vergrijzing en ontgroening zorgen ervoor, dat het werk door een kleiner deel van de bevolking verricht moet worden. Alleen al daardoor zijn er minder banen en krimpt de economie.

 2. blutch1

  @John Jorna
  Dat verklaart niet de grote hoeveelheid werklozen die we nog hebben. Dan zouden we juist veel minder werklozen moeten hebben ondanks de Oost-Eurpeanen die een deel opvangen.
  Ik vrees echter dat we meer werkelozen hebben dan werklozen.
  Maar die krimp is niet zo gek als je beseft dat je nu tweeverdieners nodig hebt om rond te komen waar in 1970 een éénverdiener volstond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s