IMF zoekt naar olie in de kristallen bol

Afgelopen week publiceerde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een een rapport, getiteld “The Future of Oil: Geology versus Technology” (gratis PDF-bestand).
Het rapport kijkt naar de toekomstige wereldproduktie van aardolie aan de hand van economische modellen en vanuit geologisch oogpunt.

Volgens economische modellen wordt de aardolieproduktie hoofdzakelijk bepaald door de vraag. En de vraag stijgt door economische groei. De economische modellen gaan ervan uit dat economische groei ertoe zal leiden dat er meer olie gevonden en gewonnen zal worden.
De groei van de wereldproduktie wordt bewerkstelligd door een stijgende olieprijs. Als de vraag en de prijs hoog genoeg oplopen, dan zal de industrie ook olieprojecten opstarten, die nu nog niet profijtelijk zijn.

In het afgelopen decennium heeft het Amerikaanse Energy Information Agency (EIA) prognoses gemaakt over de groei van de olieproduktie. Maar die prognoses moesten telkens naar beneden worden bijgesteld.

Tien jaar geleden voorspelde het EIA, op grond van economische modellen, nog dat de olieproduktie in 2012 100 miljoen vaten per dag zou bedragen. In 2010 had men die prognose aangepast naar 88 miljoen vaten per dag.
De economische groei is tegengevallen en de vraag naar olie is niet zo hoog als men in 2000 nog verwachte.
In deze economische benadering zit een zwakke plek. Het zou kunnen zijn dat de economische groei tegenvalt doordat de olieproduktie niet verder groeit. Het hoger oplopen van de olieprijs doet de vraag juist dalen en leidt niet tot een produktiegroei.

Vanuit geologisch oogpunt bezien zal de wereldolieproduktie gaan dalen. Volgens de peak-oil-theorie van King Hubbert maakte Colin Cmpbell prognoses over de hoeveelheid ruwe olie, die in de toekomst gewonnen zou worden.
In de onderstaande grafiek zie je dat die prognoses te somber waren en telkens worden aangepast.

Het IMF heeft de geologische modellen en de economische modellen gecombineerd en een prognose gemaakt voor de olieprijs in de komende jaren. Men verwacht dat de olieprijs tussen 2013 en 2020 sterk zal stijgen.

Ik denk dat de olieprijs geen goede graadmeter is voor dit soort voorspellingen. De olieprijs in de grafiek is gebaseerd op ‘2011-dollars‘. Die zijn al veel minder waard dan de ‘2002-dollars’.

De winning van aardolie kost steeds meer mankracht, grondstoffen en energie. Je kunt altijd geld lenen voor oliewinningsprojecten, die nu nog niet profijtelijk zijn. Je kunt zelfs geld bijdrukken (door de centrale banken).
Maar je kunt niet onbeperkt energie, grondstoffen en mankracht besteden aan de oliewinning. Als het winnen van olie bijna evenveel energie kost als het oplevert, dan zullen de meeste mensen zeggen: “laat maar, ik doe het wel zonder olie.”

Onderstaand plaatje laat zien dat de olie- en gaswinning in de VS de enige sector is waar de werkgelegenheid groeit. Sinds Obama president is, nam het aantal banen in de olie- en gasindustrie toe met meer dan 15%.

In deze barre, economische tijden zijn er steeds minder handen aan de ziekenhuisbedden. En steeds meer handen wroeten in de aarde op zoek naar olie, steenkool en gas.

Gail Tverberg vat op haar weblog het IMF-rapport samen

Advertenties

7 gedachten over “IMF zoekt naar olie in de kristallen bol

 1. VisionairNL

  De grotste bottleneck is overigens niet eens de oliewinning, maar het updaten van het zwaar verouderde elektriciteitsnetwerk. Als er vel elektrische auto’s rond gaan rijden betekent dat een explosie van de elekticiteitsvraag. Veel Amerikanen verwachten trouwens een explosie aan autos op aardgas. Onder de Golf van Mexico stikt het van de methaanclathraten. Die luxe hebben wij niet, dus zullen we hier direct over moeten op zon en wind.

  1. Hans Verbeek

   Visionair, het is voorlopig nog niet gelukt om methaanclathraat uit de bodem te oogsten en als brandstof te gebruiken.
   Het lijkt me beter om het energieverbruik sterk te beperken. Gewoon meer met spierkracht doen.

   1. VisionairNL

    De eerste proeven met clathraatwinning zijn al aan de gang, maar inderdaad, dat duurt nog even.

    Wat betreft spierkracht: een gewas zet ongeveer 3% van de totale invallende zonne-energie om in eetbaar product. Hiervan wordt 18%-26% omgezet in effectief spiervermogen.
    Ter vergelijking: een goede kwaliteit zonnepaneel heeft een efficiëntie van minimaal twintig procent. Een elektrische motor van negentig procent. Conclusie: per vierkante meter oppervlakte is zonne-energie in combinatie met elektrische motor zo’n dertig maal efficiënter dan spierkracht. In feite kan je als de zon schijnt, je elektrische fiets laten aandrijven door zonnepanelen.

  1. VisionairNL

   Hans, zo’n 2,4 miljoen jaar geleden kwamen de voorouders van de moderne mens er achter dat het eigenlijk toch heel handig is, zo’n dood apparaat. Met spierkracht proberen een akkertje om te spitten of naar Spanje te lopen,zoals de pelgrims in de middeleeuwen deden, is misschien wel heel levend, maar daarna ben je wel doodop. Ik zou zeggen: boek eens een weekendje Archeon en geloof me, je bent definitief genezen.

   Als visionair denkende zie ik een vloeiende lijn naar steeds meer energieverbruik. Van vuistbijl naar elektrisch mes. We zijn nu op weg naar Kasdashev-I, fossiel is ontoereikend voor deze energieniveaus en we zullen dus over moeten stappen op duurzame energieleveranciers (waarvan de zon verreweg de meest overvloedige is).
   http://www.visionair.nl/wetenschap/zonnestelsel/de-vijf-trappen-van-kardashev/

   De tijd terug willen draaien zoals jij wilt, is visieloos. En ook niet nodig. Er komt per jaar meer zonne-energie neer op het reuzenolieveld Ghawar dan er tot nu toe aan fossiele energie uitgehaald is. Read my lips: over tien jaar is energie geen issue meer. Je gedraagt je als een bedelaar aan de poort van je eigen paleis. Je bent mens, dus eis je geboorterecht op.

  2. VisionairNL

   Direct misschien niet, maar indirect wel. Door de tijdelijke energieschaarste worden dingen duurder en vereenvoudigt de economie, waardoor veel mensen de laan uit vliegen. Daar zitten ze wel degelijk mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s