Smelt het Noordpoolijs op tijd voor de oliewinning?

In 2007 voorspelde NASA-klimaatwetenschapper Jay Zwally dat de Noordpool in september 2013 nagenoeg ijsvrij zou kunnen zijn. Die voorspelling gaat niet uitkomen.
Momenteel is de hoeveelheid zeeijs op de Noordpool bijna gelijk aan het langjarig gemiddelde over de periode 1979-2008.

Het is niet bekend of Zwally teleurgesteld is over het niet uitkomen van zijn voorspelling. Misschien is hij wel opgelucht dat hij er compleet naast zat en blij dat het Noordpoolijs zich lijkt te herstellen van het dieptepunt in 2007.

De voorspelling van Zwally en anderen over een ijsvrije Noordpool is een eigen leven gaan leiden. Oliemaatschappijen zagen opeens kansen om in de Noordlijke IJszee op zoek te gaan naar olie en gas. Er werden grote projecten opgezet en gouden bergen beloofd.
Maar zelfs als de Noordelijke IJszee in september geheel ijsvrij zal worden, dan blijft oliewinning in het Noordpoolgebied een enorme en kostbare uitdaging.
In het winterhalfjaar van december tot juli is het grootste deel van de poolzee dichtgevroren. Scheepvaart is dan onmogelijk. Het zeeijs kan boorplatforms, tanks en pijpleidingen beschadigen.
Als het de oliemaatschappijen lukt om olie te winnen, dan moeten ze het transportprobleem nog oplossen. Hoe krijg je olie (of gas) uit het poolgebied naar de bewoonde wereld.
Ga je een pijpleiding van duizenden kilometers aanleggen? Of ga je grote opslagtanks bouwen en laat je in de ijsvrije zomer mammoettankers heen en weer varen?

Hoe dan ook: de olie uit de bodem van de Noordelijke IJszee zal niet goedkoop zijn. Het Havis-olieveld, in de Barentszee 200 km. uit de kust van Noorwegen, kan misschien 16 miljard euro aan olie opleveren.
Om die olie naar boven te halen moeten er miljarden geïnvesteerd worden, misschien wel 16 miljard.
Ik vraag me af of er nog veel vraag zal zijn naar aardolie uit het poolgebied, die nog duurder is dan nu. Misschien willen de banken nog wel wat geld uitlenen aan de mensen, die dan de hoge benzineprijs niet meer kunnen betalen.

4 gedachten over “Smelt het Noordpoolijs op tijd voor de oliewinning?

 1. erno

  Al moeten ze het versnellen voor die verrekte olie.De hele aarde kapot gemaakt voor olie en aan olieverwante produkten.Walgelijk.

 2. Hans

  De hoge benzineprijs heeft inderdaad mensen aan het denken gezet(al dan niet noodzaak), de laatste weken merk ik dat heel goed.

  Hoe?. Zelf ben ik iemand die met z’n auto meestal zo 100/110km/h rijdt en dat doe ik al meer dan 10 jaar zo. Mij theorie is, dat alles boven de 100km/h in wezen alleen maar extra veel benzine kost ivm tegenwerking van de wind(maar dat terzijde)en de tijdwinst op veel stukken erg klein is.Dan wordt je dus door 95% gepasseerd door alles en iedereen. Of niet?.

  Ik merk duidelijk dat velen problemen beginnen te krijgen met de hoge benzineprijs, nog nooit zoveel auto’s rond de 100km/h gezien als de laatste tijd. Vandaag nog, op een rit van zo’n 60km, toch wel zeker een stuk of 7 a 8(van Mercedes tot Aygo) Iets wat een paar maanden terug, nog absoluut ondenkbaar was…

 3. Snel

  Als je 16 miljard moet investeren om voor 16 miljard olie naar boven te halen, heb je wel die olie.
  En het kost uiteindelijk niks….. 🙂

  Of maak ik nu een fout?

  1. Hans Verbeek

   Klopt, Snel. Je maakt geen rekenfout.
   Maar uiteindelijk levert het je ook niets op.
   Dus misschien had je die tijd beter kunnen besteden aan het liefhebben van je partner en het opvoeden van je kinderen…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s