Afstand wordt steeds duurder

Door de gestegen olieprijs wordt reizen over grote afstanden steeds duurder.
Air France – KLM ziet het aantal reizigers op intercontinentale vluchten afnemen.
Steeds minder mensen kunnen zich dure vliegreizen veroorloven. De luchtvaartmaatschappij wil jaarlijks 2 miljard euro bezuinigen.
Daarom zal Air France een aantal dure intercontinentale schrappen. Je kunt dat vergelijken met het schrappen van onrendabele buslijnen.

Langzamerhand dringt bij steeds meer mensen het besef door dat reizen over grote afstanden alleen mogelijk is dankzij aardolie. Nu de aardolieproduktie achterblijft bij de vraag en de prijs snel oploopt, wordt reizen snel duurder.
Overstappen op elektrisch autorijden is niet goedkoper. Dat is de reden waarom we nog niet elektrisch rijden: het is duurder.

In Nederland zal de belastingvrijstelling voor reiskostenvergoedingen verdwijnen. Dat geldt niet alleen voor automobilisten, maar ook voor gebruikers van openbaar vervoer.
De overheid kan het zich niet langer permitteren om het heen en weer reizen van de Nederlanders te subsidiëren. Mensen die dagelijks heen en weer reizen voor hun werk moeten bij hun werkgever maar een hogere reiskostenvergoeding vragen.
Werkgevers zullen hierdoor hun werknemers aansporen dichter bij de werkplek te gaan wonen. Misschien zal men i.p.v. een meerjarige reiskostenvergoeding een eenmalige verhuisvergoeding geven om werknemers te verleiden dichterbij te komen wonen.

De dure brandstofprijs en het belasten van de reiskostenvergoeding zal ertoe leiden dat de Nederlanders minder kilometers zullen maken. De files zullen korter worden en knooppunten zullen verdwijnen zonder dat wegen verbreed worden of parallelwegen worden aangelegd.
Misschien blijven er een paar hardnekkige knelpunten over. Maar het is de vraag of het oplossen van de laatste fileproblemen de investering van miljarden rechtvaardigt.
Er zullen altijd korte opstoppingen blijven voorkomen… totdat de benzine zo duur is geworden en de koopkracht zover is gedaald, dat ze vanzelf verdwijnen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s