De geruststellende ondeskundigheid van politici

Het begint steeds meer op te vallen dat het politici ontbreekt aan economisch inzicht.
Twee jaar geleden in maart 2010 had Griekenland een begrotingstekort van meer dan 12% en de rente die het land moest betalen op 10 jaarsleningen bedroeg meer dan 30%. Toch beweerde Romano Prodi, de oud-voorzitter van de Europese Commissie, dat de Griekse schuldencrisis voorbij was.


In september 2011 stemde het Spaanse parlement voor een voorstel van premier Zapatero om begrotingsevenwicht in de grondwet te verankeren. Er waren 319 parlementariërs voor en slechts 17 tegen. Ook oppositieleider Rajoy steunde het voorstel.
Een half jaar later in maart 2012 pleit dezelfde Rajoy, als premier, om het begrotingstekort wat verder te laten oplopen tot meer 4%.

Ministers en regeringsleiders hebben kennelijk geen idee hoe de zaken er over een half jaar voor zullen staan. Ze worden niet gehinderd door enige kennis van zaken. Ze worden maar zelden afgerekend op hun onwetendheid. Omdat politici de plank heel vaak compleet misslaan, ga ik er van uit dat ze het altijd mis hebben. Als ze praten over herstel en groei, dan weet ik dat er juist krimp zal komen.

In Nederland vroeg de volledige Tweede Kamer in november 2007 door een motie van Joop Atsma of het kabinet de aanleg van een groot kunstmatig eiland in de Noordzee wilde onderzoeken. Er stemde geen enkel Kamerlid tegen: alle volksvertegenwoordigers dachten dat het wel een aardig en haalbaar idee was.

Het werd 2008 en er kwam een wereldwijde crisis, die ‘niemand’had zien aankomen. Van het tulpvormig eiland werd nooit meer iets vernomen.

Tot afgelopen week.
De gemeente Zeewolde denkt dat ze kapitaalkrachtig genoeg is om een mini-tulpvormig eiland aan te leggen in het IJsselmeer. Voorlopig begint men met het plaatsen van een projectbord.

Advertenties

9 gedachten over “De geruststellende ondeskundigheid van politici

 1. paradoxnl

  Wie weet wat voor waanzinnig wonderbaarlijke projecten er nog uit de hoed getoverd worden (en een goedkeuringsstempel krijgen) wanneer de economische crisis groteske vormen gaat aannemen.
  Wie weet bestaat er wel magisch geld, geld waarmee zonder hulp van grondstoffen en energie de meest bizarre projecten gerealiseerd kunnen worden.
  Onderstaande gedachtengang is m.i. schering en inslag:
  Menselijke vindingrijkheid, innovatie, nog niet ondekte grondstoffen en het ‘streven naar winst principe’ zullen al onze problemen oplossen. Soort van oneindige (grondstoffen) wereld.
  Alsof (gechargerd gezegd) grondstoffen/ energie uit het niets te voorschijn komen als gevolg van economische activiteit en niet omgekeerd, dat energie grondstoffen de basis zijn van economische activiteit.

  De vraag is of het klakkeloos nastreven van bovengenoemde gedachtengang de economische problematiek ‘grosso modo’ op langere termijn eerder niet erger maakt dan minder erg.

 2. tessa

  Politieke partijen van Kunduz coalitie zijn niet bereid fundamentele hervormingen bij de overheid door te voeren en daarmee bedoelen we een coalitie die niet voor ieder overheidstekort de belastingkaart trekt maar bereid is de overheidsorganisatie te herstructureren en de uitgaven van de overheid in de klauw te houden. Deze politieke partijen zijn niet bereid om Provinciale Staten en Waterschappen opheffen en de taken onderbrengen bij ministeries en gemeenten.
  Onder druk van Brussel heeft de Kunduz groep verdere lastenverzwaring in overbelast Nederland voorgesteld en weigert om echte bezuinigingen door te voeren waar draagvlak voor is.

  /…. ingekort door Cassandra …./
   
  Anti crisis comité 
   
  Tessa S., Adriana T., W. Brassy
   

  1. Hans Verbeek

   Je reactie was erg lang, Tessa en dwaalde een beetje af van het onderwerp van deze blogpost, de economische onkunde van politici.
   Vandaar dat ik hem iets heb ingekort.

 3. TESSA

  De gruwelijk wrede manier van slachten van dieren (en mensen) door mohammedanen staat in schrille tegenstelling tot de naturelle cultuur. Ten diepste zien we de wrede Islam tegenover de humane overtuiging van de natuur zelf…veel politici en ambtenaren zijn nu onderworpen aan deze gruwelijkheid. De stemmen van de kiesgerechtigde mohammedanen zijn momenteel goed voor aantal zetels in de Tweede-Kamer en komende jaren worden de miljoen minderjarige moslims kiesgerechtigd.
  Veel politici, rechters en ambtenaren blijven beweren dat de Moslims bijdrage leveren aan de multiculturele maatschappij. De gruwelijk wrede manier van slachten van dieren en barbaarse rituele erewraak door mohammedanen is geen multiculturele fenomeen maar een collectieve waanzin. Niet alleen dieren maar ook vele vrouwen en meisjes zijn vermoord omdat ze zich aan het agressieve gezag van hun maatschappij, vaders en broers proberen te onttrekken. Met een IQ van ca. 82 is het moeilijk te onderscheiden wat goed of kwaad is, laat staan bijdrage leveren aan een nieuwe culturele ontwikkeling. Het ‘verwestersen’ als motief, is cruciaal in de motivering van deze slachtingen. De vermoorde vrouwen zijn in tegenstelling tot de vermoorde journalisten en wetenschappers meestal naamloos, maar het is typerend voor de manier hoe de islam zich al eeuwen handhaaft door het elimineren van critici en afvalligen.

  1. Hans Verbeek

   Op een natuurlijke manier doodgaan, door honger of uitputting, is nog veel gruwelijker. Levend aan stukken gesceurd worden door wolven of andere roofdieren lijjkt me ook niet zo prettig.
   De manier waarop Joden en moslims dieren doden is eigenlijk best humaan.
   Tessa, ook de onze vrije westerse samenleving elimineert critici en afvalligen. Ken Saro Wiwa, mensenrechtenactivist in Nigeria werd op aandringen van oliemaatschappij Shell, geëlimineerd. Steve Biko, Zuid-Afrikaans anti-apartheidsactivist werd door de politie gedood. Martin Luther King werd op klaarlichte dag doodgeschoten.
   Onrecht is overal.

 4. TESSA

  telegraaf: “…in totaal telt de hoofdstad maar liefst 104.000 inwoners met een IQ dat schommelt tussen de 70 en de 85″. Zolang explosief groeiende mohammedaanse neef – nichtjes massaal trouwen en enorm aantal kinderen krijgen, krijg je dat inteelt. En de PvdA, D’66, GL, CDA politici vinden nog steeds dat het een perfecte multiculturele ontwikkeling is.” Bovendien op deze manier ontstane mohammedaanse barbarij wordt als Nederlandse minderheid genoemd. In plaats van goede opvoedingvoorlichting, worden alle slechte gewoonten van mohammedanen geïmplementeerd als de officiële randstad cultuur! Nieuwkomers, met een IQ dat schommelt tussen de 70 en de 85 weten niet eens of deze politieke partijen bestaan.
  “Misdaad: van de 104.000 licht verstandelijk beperkten is zeventig procent ouder dan 19 jaar en daar moeten dus de vrienden en familieleden voor gaan zorgen. Voor een deel van hen dreigt volgens Van der Laan een loopbaan in de misdaad als dat eigen sociale netwerk niet adequaat optreedt…”  (bron, telegraaf)
  Moslimleiders van NIF en ISN denken dat ze in Nederland ca. over 10 jaar besnijdenisplicht kunnen invoeren. Gruwelijke besnijdenisfeest, honderden enthousiaste Moslims die met de bloed feest vieren, wordt de nieuwe gezicht van de Nederlandse voorsteden? De rechten van onverdoofd onder de messen van moslimslagers vastgebonden kinderen worden niet verdedigt door de PvdA, D’66, GL, CDA politici die alleen in de stemmen van de slagers geïnteresseerd zijn! Dit is niet alleen in Amsterdam het geval. Veel partijen vertonen vooral in de top dit euvel. Een bijkans failliet Nederland gevuld met import neef nichtjes Moslims is ons deel geworden. Hoewel, ook SP, CDA, GroenLinks en D66 gaan gebukt onder dit euvel. In rotterdam, Den Haag, Utrecht is het net zo. Loop eens op zaterdag door de stad. Het lijkt wel of je een miljoen jaar terug gaat in de tijd.

  1. Hans Verbeek

   Wat wil je met deze reactie bereiken, Tessa?
   Ook Joden laten hun zoons besnijden en besnijdenis komt in meer culturen voor.
   Probeer anderen niet op te leggen hoe ze moeten leven, maar geef ze de vrijheid om dat zelf te bepalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s