Energieprijzen in Europa stijgen verder

In de tweede helft van 2011 betaalde de gemiddelde Europeaan 6,3% meer voor zijn elektriciteitsverbruik, aldus Eurostat.
In Portugal en Spanje bedroeg de prijsstijging 13%, in het Verenigd Koninkrijk 12% en in Nederland 8,4% Luxemburg was het enige land waar elektriciteit goedkoper werd (-5%).

Aardgas werd ook voor de meeste Europeanen flink duurder.
De Britten betaalden in de tweede helft van 2011 maar liefst 27% meer voor aardgas dan in de tweede helft van 2010. Voor Luxemburgers steeg de prijs 22% en voor Belgen 21%.
De gemiddelde Europeaan moest voor aardgas 12,5% meer betalen dan in de tweede helft van 2010.

Rijden op aardgas is misschien beter voor de luchtkwaliteit, maar het heeft tot gevolg dat het aardgas eerder opraakt. De stijgende prijs van aardgas is een teken aan de wand.
Elektrisch rijden is ook een schijnoplossing. Ook elektriciteit wordt snel duurder en dat ga je merken als je een elektrische auto koopt of een treinkaartje.
De goedkope fossiele brandstoffen raken op, eenvoudige oplossingen zijn er niet.

21 gedachten over “Energieprijzen in Europa stijgen verder

 1. Hans

  Behoorlijk confronterend. Op zich staan er maar wat cijfers, maar dit maakt wel goed duidelijk waar we op af zijn aan het stevenen. Dat zou men mensen eens(hoog nodig) meer duidelijk moeten maken.

  Ongelofelijk hoeveel mensen nog denken dat er wel “oplossingen” zullen zijn, op tijd. Ik sta daar wel eens van te kijken als ik het er met anderen over heb. Deze site maakt een en ander goed duidelijk en drukt je ongenadig, met de neus op de feiten.

 2. Hans Verbeek

  Tsja, Hans. De feiten staan voor iedereen open en bloot te lezen op de website van eurostat. Ook Jolande Sap en Diederik Samsom kunnen ze bekijken of ze kunnen hun medewerkers vragen om dat bij te houden.

  Maar ja, het verhaal dat je dan aan de kiezers moet vertellen wordt wel heel somber. Dus kijken politici liever de andere kant op en vertellen ze dat het allemaal goed komt als je op hen stemt.

 3. Hans

  Ik denk dat daar op dit moment geen enkele partij, een afdoende antwoord op heeft. Dit soort zaken stijgt daar eigenlijk een beetje bovenuit. Wel zouden ze meerjarig moeten gaan kijken, ipv korte termijn oplossingen te verzinnen(na mij de zondvloed).

  En idd, gewoon veel eerlijker moeten zeggen waar het op staat. Maar ja, politici en eerlijkheid, is een zeldzame combi… Van de andere kant zou dat openbaar maken van dit soort komende problemen, ontzettend grote problemen kunnen scheppen voor de huidige economie. Bijvoorbeeld, zullen er nog minder grote auto’s verkocht gaan worden en grote huizen worden ook moeilijker verkoopbaar(zeker de wat oudere), immers de stookkosten bij dat soort huizen, zullen gigantisch toe gaan nemen evenals de OZB, dat wordt(verwacht ik), ook een melkkoe.

  Maar goed, het doel van deze site is(oa) consuminderen, toch?. Ha, ha.

 4. Henk Daalder Duurzame Brabanders

  Ieder gezin moet de kans krijgen te investeren in een stukje windpark in de eigen regio.
  Er is niet voor iedereen plaats, maar in veel regio’s wel
  Een gezin dat dat 3 tot 5000 EUR investeert heeft 20 jaar lang gratis energie, voor het huishouden, de verwarming en de elektrische auto.

  Het is niet zo ingewikkeld, als de overheid stopt met het buitensluiten van haar eigen burgers van het voordeel van een regionaal windpark
  http://www.duurzamebrabanders.nl/Robin_Hood_voor_het_Landschap

 5. VisionairNL

  De prijsverhoging komt voor een groot deel door een hogere energieheffing. Er wordt verder niet bij verteld dat in de Verenigde Staten de gasprijs totaal in elkaar is gestort door het succes van fracking, waardoor producenten van duurzame energie daar het somber in zien.

  Door ontwikkelingen als dit en de snel beter wordende zonnepanelen denk ik dat de stijging van energieprijzen snel voorbij zal zijn.

  1. Hans Verbeek

   Het instorten van de gasprijs in de VS lijkt wel op een goldrush. Fracking wordt niet gereguleerd in de VS en er zijn heel veel ondernemers ingesprongen met het idee (hoge gasprijs) in korte tijd miljonair te worden.
   Het aanbod is hoger dan de vraag en zo stort de prijs in.

   1. VisionairNL

    Precies. Waarom zou er geen vergelijkbare goldrush wat betreft alternatieve energievormen (e.g. zonne-energie) kunnen ontstaan? En passant hiermee onze energieproblemen voor de komende millennia tot iets van het verleden makend?

  1. VisionairNL

   I beg to differ. Eenmaal geïnstalleerde duurzame energieopwekkers, denk aan zonnepaanelen of geothermische centrales, blijven functioneren, ook na een eventueel faillisement. het betekent misschien een tijdelijke hik, mar 00% duurzaam komt er aan. Lees ook dit: http://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/europa/mijlpaal-duitsland-voorzag-even-voor-meer-dan-50-duurzaam-in-elektriciteit/
   De ontwikkeling is niet meer te stoppen. Enfin, ik denk het verschil in uitgangspunt tussen Cassandraclub en Visionair.nl.

   1. Hans Verbeek

    Visionair, ik denk dat we met zijn allen teveel energie opwekken.
    Het kan best wel wat minder.
    Volgens Hans Savelberg moeten we meer lopen (slenteren). Niet met een Segway gaan rijden of op een elektrische fiets gaan zitten: lopen. Mensen bewegen graag, dat is leuk. Zitten is heel slecht voor je.
    En dat brengt me weer terug bij het lied ‘In the year 2525’ van Zager & Evans.

    “in the year 5555
    your arms are hanging limp at your sides
    your legs got nothing to do
    some machine doing that for you”

    Dat is het grote verschil tussen Visionair & Cassandraclub.
    Ik zie de mens als een lichaam met een kloppend hart en spieren en een beperkte levensduur.
    Visionair ziet de mens vooral als brein waar steeds meer informatie in kan en dat voortdurend zoekt naar oplossingen om de spieren niet te hoeven gebruiken.

   2. VisionairNL

    Hans,
    De bekende lichaam-geest dichotomie. Inderdaad, ik leg persoonlijk de nadruk meer op de geest want dat is wat ons uniek menselijk maakt. Het is ook denk ik in onze geest waar we de oplossing moeten zoeken, niet in ons lichaam. Onze geest stelt ons in staat een menswaardig bestaan te leiden. Kiezen voor alleen spierkracht betekent een terugkeer naar de tijd van de slavernij.

 6. OomT

  Interessant trouwens om het verschil in benadering tussen het oplossen van de problemen of die van de uitdagingen waar we voor staan tussen Cassandraclub en VisionairNL te zien. Persoonlijk denk ik dat er een gezonde balans moet zijn tussen lichaam en geest, net zoals als de economie en ecologie. Peak Fantasy en creativiteit ben je nog om te dromen om verder te komen. Om buiten de box te kunnen denken en te komen tot oplossing die je nooit eerder voor mogelijk had gehouden. Zonder uiteraard de realiteit teveel uit het oog te verliezen en je teveel gaan dromen. Een crisis biedt namelijk ook kansen en daarmee mogelijkheden.

  1. Hans Verbeek

   Fantasie en creativiteit kennen geen grenzen. Het is heel eenvoudig om dingen te bedenken die niet kunnen.
   Een pinautomaat, die onbeperkt geld uitgeeft, zonder dat het van je rekening wordt afgeschreven.
   Drijvende steden, ondergrondse steden, lopende steden,
   Ruimteschepen aangedreven door antimaterie, die sneller gaan dan het licht.
   Een plaats waar je heengaat na je dood en waar je eeuwig verder leeft met alle andere mensen, die ooit hebben bestaan.

   De fysieke realiteit kent wel grenzen, absolute grenzen, die nooit doorbroken zullen worden.
   We zijn in de waan geraakt, dat er geen grenzen bestaan. Dat heeft tot mooie dingen geleid. Maar heeft ook heel veel schade aangericht aan onze thuisplaneet.
   Ik ben wakker geworden uit die waan. Ik droom nog wel, maar ga niet proberen om onbreekbare grenzen toch te doorbreken.

   1. OomT

    Maar dat is dus ook de uitdaging waar we voor staan. Hoe zorgen we ervoor dat we binnen de grenzen van deze aarde toch instaat zijn met zijn alleen aangenaam te kunnen leven? Om met peak fantasy zaken als peak oil te bestrijden. Waar ligt precies die lijn? Hoe gaan we ervoor zorgen dat we die uitdagingen aan kunnen? Zeer interessante vraagstukken. Eigenlijk hadden we hier al veel eerder mee moeten beginnen.

   2. VisionairNL

    Dat de fysieke realiteit grenzen kent is iets waar zowel Cassandraclub als Visionair.nl het over eens zijn. Waarin we van mening verschillen is waar die grenzen liggen. Voor ons gelden voonamelijk de natuurkundige grenzen en die zijn vooralsnog nog niet bereikt. De hoeveelheid zonne-energie die jaarlijks neerkomt op enkele tientallen vierkante meters woestijngrond in de Sahara is groter dan de hoeveelheid energie die de gemiddelde wereldbewoner per jaar gebruikt. We gebruiken nog geen duizendste van de beschikbare hoeveelheid energie.

    Zouden we Spanje voor vijf tot tien procent volleggen met zonnepanelen, dan zouden we hiermee heel Europa van ruim voldoende energie kunnen voorzien. En de Spaanse bedrijvigheid een enorme oppepper geven, waardoor Spanje met gemak uit de schuldencrisis zal komen. Hebben we eenmaal voldoende energie, dan kunnen we ook agroscrapers bouwen, fosfaten e.d. uit afvalwater terugwinnen en grote hoeveelheden landbouwgrond teruggeven aan de natuur, waarmee we ook verschillende andere ‘peak’ problemen op zouden lossen. Ik praat hier over bestaande technologie, die met bedragen die lager zijn dan waarmee men banken probert te “redden” uit te rollen is.

 7. Hans Verbeek

  “Voor ons gelden voonamelijk de natuurkundige grenzen en die zijn vooralsnog nog niet bereikt.”

  Integendeel, die natuurkundige grenzen hebben we allang bereikt.
  Met behulp van fossiele zonne-energie hebben we een tijdje kunnen doen alsof er geen grenzen zijn, maar ze zijn er wel degelijk.
  We zijn gestopt met supersoon vliegen en we gaan heel snel stoppen met ruimtevaart.

  Vijf procent van het Spaanse grondoppervlak bedekken met zonnepanelen is volkomen belachelijk… dat krijgen we nooit voor elkaar. En dan hebben we alleen nog maar energie als de Zon hoog genoeg staat. ’s Nachts kun je niet eens je elektrische auto opladen….

  Fantasie is niet de beperkende factor. Energie en grondstoffen zijn beperkend.

  1. VisionairNL

   Hans, ik heb je net verteld dat er meer dan duizend maal (om precies te zijn: 6000 maal) meer zonne-energie op aarde terechtkomt dan de mensheid gebruikt. Voor grondstoffen geldt hetzelfde. Atomen zijn onvernietigbaar. Gegeven dat we over potentieel zeer veel energie beschikken, hoeven we alleen maar de atomen anders te ordenen om over een letterlijk onbeperkte hoeveelheid grondstoffen te beschikken.

   1. BP

    Wat je hierbij over het hoofd ziet is dat niet de bruto beschikbare hoeveelheid energie de bottleneck is, maar de middelen om die in een voor ons bruikbare vorm om te zetten (elektriciteit, waterstof enz…)

    Het is echt volstrekt onrealistisch om half Spanje met zonnecellen of zonnecollectoren vol te willen bouwen. Om een idee te geven: met de lening van 100 miljard die aan de Spaanse banken is verstrekt zou je misschien net genoeg zonnecellen kunnen maken om Texel te bedekken. En dan ga ik er nog van uit dat het alleen een kwestie van geld is, en niet van beschikbare grondstoffen.

  2. Jelle Haandrikman

   Nu het duurzaam opwekken van energie binnen handbereik ligt, beginnen wetenschappers zich nu ook te storten op de energie opslag.

   Zo uit het hoofd kan ik al 3 projecten opnoemen die ergens over gaan.
   Electriciteit omzetten in luchtdruk en warmte. Danielle Fong van
   http://lightsail.com/ houden zich hier mee bezig.

   Dan Nocera heeft kunstmatige photosynthese werkende en heeft als doelstelling om het electriciteits net overbodig te maken. Iedereen z’n eigen energie opwekking

   En dan wil er nog iemand batterijen ter grootte van een container maken op basis van magnesium.

   Dat we zo snel mogelijk van olie en gas af moeten ben ik het helemaal eens. Vooral vanwege economische en politieke wil je niet van die rotzooi afhankelijk zijn.

 8. Hans

  Ik denk dat we weinig kunnen veranderen. Ok, een paar zonnepanelen zullen op zich goed zijn voor de opwekking van “duurzame energie”… Maar de zon schijnt alleen overdag, windmolens.. tja, zoals verschillende energieleveranciers nu al lullen dat het te weinig heeft gewaaid en dat ze daarom die kosten moeten doorberekenen én dat iedereen dat maar aanneemt, lijkt me geen goed toekomstperspectief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s