Het uitlenen van koopkracht aan onze concurrenten in Zuid-Europa

In Zuid-Europa is een gebrek aan koopkracht. De Grieken kunnen zich steeds minder veroorloven. De Portugezen houden de hand op de knip. In Spanje kelderen de huizenprijzen bij gebrek aan koopkracht.
Dat gebrek aan koopkracht schijnt de export van Noord-Europese landen te schaden. De industriële produktie in Duitsland en Nederland krimpt, omdat er minder vraag is naar onze produkten. We kunnen de vraag verhogen door geld te lenen aan de Zuid-Europese landen.

Het geld dat de Grieken, Portugezen en Spanjaarden lenen, gebruiken ze om aardolie, gas en steenkool steenkool te kopen.
In 2001 gaf Griekenland per dag $9,2 miljoen uit aan aardolie ofwel $3,4 miljard per jaar. In 2010 was dat bedrag al opgelopen tot $29,4 miljoen per dag ofwel $10,7 miljard. En voor aardgas zijn de Grieken jaarlijks $1,4 miljard kwijt.
Spanje gaf in 2010 $42 miljard uit aan de import van aardolie en $9,6 miljard aan aardgas.

We kunnen nu via noodfondsen (EFSF, ESM) of via euro-obligaties (eurobonds) de Zuid-Europese energieverspillers helpen. We geven ze nog wat meer krediet en uitstel van betaling zodat ze olie, gas en steenkool kunnen blijven kopen.
Maar door die geleende koopkracht van de Zuid-Europeanen, wordt voor de rest van de wereld de olieprijs hoger.

De prijs van grondstoffen zoals aardolie, aardgas en steenkool zal dalen als de vraag afneemt. Als de vraag naar grondstoffen in Zuid-Europa sterk daalt, is dat voordelig voor de rest van Europa. Spanje, Griekenland, Italië en Portugal zijn onze concurrenten op de grondstoffenmarkt. Het is voor ons voordelig als die economieën zouden instorten.

Alle Europese economieën moeten verduurzamen: minder verspillen en onafhankelijk worden van geïmporteerde grondstoffen. Dat moet zo snel mogelijk. We moeten geen tijd verliezen met het in stand houden van verspilling.
Niet subsidieren, maar saneren.

2 gedachten over “Het uitlenen van koopkracht aan onze concurrenten in Zuid-Europa

 1. paradoxnl

  Mooi (goed) verhaal!

  Neem bijvoorbeeld olie…

  Zeker wat olie betreft leven we nu al in een soort van ‘zero sum olie wereld’. Het toenemende verbruik van de ene persoon, land of continent zorgt ervoor dat een ander persoon, land of continent het met minder moet doen. Ondanks dat de afgelopen jaren de investeringen in kader van de oliewinning flink toegenomen zijn, is men niet meer in staat de wereldwijde (bruto) olieproductie nog noemenswaardig op te krikken

  Wat de olie importerende landen betreft is de te verdelen oliekoek al sinds het jaar 2005 kleiner aan het worden. Dat terwijl de totale wereldwijde (bruto) olieproductie nog steeds een beetje aan het groeien is.
  Het totale olieverbruik van de olie exporterende landen neemt de laatste jaren sneller toe dan de olieproductie van deze olie exporterende landen. Er blijft daardoor sinds het jaar 2005 steeds minder olie over voor de rest van de wereld (de olie importerende wereld).
  Als men ‘puur en alleen’ naar de olie importerende landen zou kijken, was piekolie al in het jaar 2005.
  Vanuit een netto olie perspectief (bruto olie productie corrigeren op de middelen die nodig zijn om een bepaalde hoeveelheid olie uit de grond te halen) is het verhaal extra somber.

  Onderstaand stukje vat m.i. een en ander goed samen, vooral het stukje tekst tussen de twee uitroeptekens (!):

  “The fact that world crude oil production has been stagnant since 2005 is now commonly acknowledged. !But for all the world’s net oil-importing countries – including South Africa – the crucial oil supply variable is total world oil exports, rather than total world oil production – that is, oil importers must compete for the surplus oil sold by oil-producing nations that is left over after the latter’s domestic consumption!.
  According to the US Energy Information Administration, one of the leading providers of global oil data, world oil exports reached a peak in 2005 at 43.4-million barrels per day (mbpd) and have declined every year since then by an average of 1.8% year. World crude oil exports totalled 40.2 mbpd on average in 2009, according to the latest available data. This represented 48% of total world oil production of 82.4 mbpd.”

  Naar mijn idee wordt de energie problematiek (met name het gegeven dat het steeds meer bruikbare energie kost om een bepaalde hoeveelheid aan bruikbare energie op te wekken) door een ondoorzichtige sluier van financieel economische constructies aan het oog van de wereld onttrokken. Bijvoorbeeld, dat ‘men’ ervan uitgaat dat de investeringen op de wat langere termijn veel meer waarde gaat opleveren dan naar mijn bescheiden mening het geval zal zijn. Dat stilletjes aangenomen wordt dat die benodigde brandstoffen (grondstoffen) er wel zullen komen, dat de investeringen veel meer waarde vertegenwoordigen dan ze in werkelijkheid doen. Dat daardoor bijvoorbeeld de aandelenprijs van sommige grote energie concerns (en indirekt eigenlijk talloze concerns, omdat deze ook weer afhankelijk zijn van betaalbare energie en grondstoffen) veel hoger liggen dan de werkelijke waarde.
  Dat door een ondoorzichtige sluier van financieel economische constructies vooral de netto energie problematiek aan het oog ontrokken wordt. Een voorbeeld: in de VS zijn momenteel de kosten van aardgaswinning hoger dan wat het oplevert. Dankzij allerlei financiele constructies wordt laatstgenoemde mogelijk gemaakt. Op de oildrum werd in verband met laatstgenoemde ook voor olie allerlei voorbeelden gegeven.
  Ten onrechte lijkt het daardoor (vanuit een economisch financieel perspectief) alsof de energie (grondstoffen) factor geen cruciale rol speelt bij de huidige stagnerende wereldwijde economische activiteit.

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je aanvulling, Paradox.
   De ondoorzichtige sluier verhindert ons om te zien dat niet alle olie (en steenkool) evenveel energie oplevert. De veelgeroemde natural gas liquids bevatten minder energie dan light sweet crude.
   Economen en politici denken echter dat alle soorten aardolie gelijkwaardig zijn en dat de resterende oliereserves in de grond net zo makkelijk winbaar zijn als in de 20e eeuw.
   Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s