Bankhangen of slenteren

Veel mensen gaan zittend in een auto of een trein naar hun werk toe. En veel mensen brengen hun werktijd ook zittend door. ’s Avonds als ze thuiskomen, gaan de mensen zitten om te eten. En daarna ploffen ze op de bank om anderhalf uur voetbal te kijken plus nog een uur slap ouwehoeren over de gemiste kansen.
Zitten is onze natuurlijke houding geworden: Homo sapiens werd Homo sedens.

Hans Savelberg van de universiteit van Maastricht vindt een half uurtje sporten per dag heel verstandig. Maar het kan beter. Uit Savelbergs onderzoek blijkt dat wie per dag vijf uur laagintensief beweegt – dus staat, slentert, wandelt of fietst… – meer calorieën verbrandt dan wie één uur per dag sport en voor de rest vooral stilzit.
Hoewel zijn onderzoek kleinschalig was, slechts twintig personen, staat Savelberg niet alleen met zijn conclusies.
‘Vroeger dacht men dat het geen kwaad kon als je wat langer voor tv hing, als je daarnaast ook sportte. Maar uit de meest recente studies blijkt toch dat als je te veel op je luie kont zit, dat een extra risicofactor is voor je gezondheid’, zegt professor Ilse De Bourdeaudhuiy van de UGent.

In Amerika ontdekken ze ook dat zitten achter een bureau ongezond is. Maar dan slaan de Amerikanen ook gelijk helemaal door. Ze gaan een loopband achter hun bureau maken: een Treadmill Desk.

Ik vind het leuk om mensen op het verkeerde been te zetten, maar dit is geen grap uit de komische kantoorserie Toren C. Dit bestaat echt. Je kunt je eigen loopbandbureau kopen bij TreadmillDeskInc.com of bij Signature.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s