Peak-kredietwaardigheid

In de huidige economische recessie worden de kredietbeoordelaars (Moody’s, S&P) wel eens bekritiseerd. Maar de ‘rating agencies’ zijn slechts de officiële woordvoerders van het sentiment in de financiële markten. De boodschappers, die slecht nieuws brengen.

De afgelopen jaren hebben de kredietbeoordelaars de kredietwaardigheid voor veel landen naar beneden bijgesteld. De mondiale kredietwaardigheid vertoont een dalende trend: we zijn peak-kredietwaardigheid gepasseerd.

Eén van de oorzaken zou kunnen zijn de almaar oplopende schuldenlast van veel landen. Hoe hoger de schuld, hoe lager de kredietwaardigheid. Voor de meeste landen gaat deze regel op.
Hieronder de totale mondiale overheidsschuld, zoals die wordt bijgehouden op de Global Public Debt Clock

De kredietwaardigheid van landen kan volgens deze hypothese alleen maar verhoogd worden als zij hun schulden afbetalen en de tering naar de nering zetten.

Ook voor bedrijven dreigt een verlaging van kredietwaardigheid. Uit een onderzoek van Graydon blijkt de kredietwaardigheid van Nederlandse bedrijven de afgelopen jaren te zijn afgenomen.

De rating van de kredietbeoordelaars is van invloed op de prijs die een land moet betalen voor krediet. Landen met een lage rating zoals Griekenland en Portugal betalen een hoge rente op staatsleningen. Landen met een hoge rating zoals Duitsland betalen heel weinig rente.

De hoge prijs, die sommige landen betalen voor krediet, zou moeten leiden tot uitval van de vraag. Landen als Griekenland, Portugal en Ierland moeten stoppen met lenen, het is te duur voor ze. Ze moeten hun overheidsuitgaven terugdringen en belastingen verhogen: streven naar begrotingsevenwicht.
Regeringen, die de tering naar de nering zetten, hebben geen krediet meer nodig. Regeringen, die hervormingen en bezuinigingen voor zich uit schuiven en de overheidstekorten laten oplopen, die zullen hun kredietwaardigheid verder zien afnemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s