7 miljard mensen is genoeg, mevrouw Fresco

Eerder dit jaar zagen we beelden van Grieken, die bij de supermarkt in de afvalcontainer stonden te graaien. Voedsel dat over de uiterste verkoopdatum was, namen de wanhopige Grieken mee naar huis.
Nu komt Dr. Louise Fresco ons vertellen dat dit een goede duurzame ontwikkeling is.

Louise Fresco probeert haar hele leven lang al om de wereldvoedselproduktie te vergroten. De Groene Revolutie is haar ding. Ze studeerde en promoveerde aan de Landbouw Hogeschool in Wageningen en werkte o.a. bij de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Zij is een van de mensen, die het mogelijk wil maken dat er in 2050 9 miljard mensen op Aarde zullen rondlopen.

Veel andere mensen denken dat de planeet dat niet lang kan volhouden.
Is het zinvol om de hele Aarde om te ploegen tot landbouwgrond, mevrouw Fresco?
David Attenborough verdiepte zich ook in dit probleem en maakte er een mooie documentaire over:

Attenborough is aanhanger van de theorie van Malthus. Hij denkt dat geboortebeperking een manier is om de bevolking te beperken.
In de praktijk is het erg moeilijk om te verhinderen dat andere mensen kinderen krijgen. Gedwongen sterilisatie lijkt me geen haalbare kaart.

Waarom de bevolking blijft groeien? Omdat er voldoende voedsel is.
Biologen weten dat de vruchtbaarheid afneemt bij voedseltekort. Op deze manier blijft de populatie in een bepaald gebied onder de maximale capaciteit van dat gebied (draagkracht).
In het wild blijft de hoeveelheid eenden in een vijver binnen de perken. In een woonwijk, waar de eenden elke dag gevoerd worden door moeders en kinderen, groeit de eendenpopulatie tot er sprake is van overbevolking.
In de natuur is de beschikbaarheid van voedsel de belangrijkste factor, die de bevolkingsgroei beperkt. Dat weet Louise Fresco ook.

Misschien is het tijd om te stoppen met voedselhulp en verbeteren van de landbouw in ontwikkelingslanden. Ook al druist dat in tegen alles wat Louise Fresco heeft geleerd.
Dit is geen makkelijke oplossing: tijdens hongersnood loopt ook de kindersterfte op. Het is de manier waarop de natuur de bevolkingsgroei duurzaam beperkt. Hongersnood is het beste anticonceptiemiddel van Moeder Natuur.

Advertenties

3 gedachten over “7 miljard mensen is genoeg, mevrouw Fresco

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je aanvulling, Simea.
   Marco Visscher ziet de mens niet als een normaal zoogdier, maar als een heel bijzonder wezen met hersens,”die iets toevoegen aan het uitdijende arsenaal van kennis en kunde”

   Ik denk dat Marco vanuit zijn luxe leventje (3 maaltijden per dag en centrale verwarming) de menselijke mogelijkheden overschat.
   Ik zie de mens gewoon als een dier, dat moet gehoorzamen aan natuurwetten (bijv. zwaartekracht en de tweede hoofdwet).
   De mens leeft tijdelijk boven zijn stand doordat we fossiele zonne-energie kunnen gebruiken. In landen waar minder fossiele brandstoffen worden gebruikt is de levensstandaard en levensverwachting veel lager.

   Zoals ik hierboven schreef (en uit de documentaire van Attenborough blijkt) is gedwongen anticonceptie moeilijk toe te passen. Afremmen van bevolkingsgroei door hongersnood en hogere (kinder)sterfte is de natuurlijke manier. Zo zal het waarschijnlijk aflopen.
   Er moeten alleen mensen wonen op plaatsen waar voedsel geproduceerd wordt. Er gaan steeds meer stemmen op om te stoppen met ontwikkelingshulp (en voedselhulp).

   1. VisionairNL

    Hans, het menselijk lichaam gebruikt gemiddeld 200 watt, dat is 4,8 kWh per dag (plm 2000 kWh per jaar). Dit is de hoeveelheid energie die door een zonnepaneel met een oppervlakte van wellicht tien vierkante meter wordt geleverd. Dat, waarde Hans, met het (eveneens eindige) vermogen om afvalwarmte te dumpen zonder de aarde in een soort Venus II te veranderen, is de natuurkundige limiet.

    Zoals je hieruit kan afleiden is niet het probleem dat er teveel mensen zijn, maar dat er te weinig visie en fantasie is, waardoor natuurlijke ecosystemen worden overbelast en er nog steeds landbouw en veeteelt op marginale gronden plaatsvindt. Hierbij komt dat de natuurlijke hulpbronnen aan onzinnig activiteiten worden verkwist in plaats van geïnvesteerd in het opzetten van gesloten grondstofkringlopen. Dit zeer ernstige fenomeen, waar helaas overigens ook mijn voormalige prof Fresco de laatste jaren aan lijdt, wordt door Visionair.nl peak fantasy genoemd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s