Groot-Brittannië vindt opeens 100 miljard

Op het vasteland van Europa moet er wekenlang vergaderd en gesoebbat worden om Spanje een noodkrediet te geven van 100 miljard euro.
In Groot-Brittannië gaat het veel makkelijker.
De Bank of England besloot vorige week om 100 miljard pond in de Britse economie te gaan pompen.
Dat geld moet als goedkope lange termijnleningen terechtkomen bij de Britse banken. Die kunnen dan Britse staatsleningen opkopen en de regering hoeft daardoor minder sterk te bezuinigen.
De Bank of England noemt het aanzetten van de geldpersen deze keer ‘emergency liquidity tool’.

De huizenprijzen in Groot-Brittannië dalen. Een deel van de hypotheken zal niet worden afgelost. Door de dalende huizenprijzen en de lage rente kunnen de Britse banken minder verdienen, dan ze gewend waren. De banken moeten krimpen.
De Bank of England en de Britse regering proberen nu gezamenlijk met goedkope leningen om dat te voorkomen.

Groot-Brittannië zit niet in de euro en koos ervoor om de eigen munt, het Britse pond, te behouden. Daardoor kan de Bank of England nu onafhankelijk van de rest van Europa 100 miljard extra in de Britse economie steken.
Op de lange termijn lekken die 100 miljard weg uit Groot-Brittannië naar de rest van de wereld. Je kunt niet voorkomen dat het wordt gebruikt om grondstoffen en voedsel in het buitenland. En op die manier devalueert het Britse pond.
Dit soort inflatie-aanjagende quantitatieve verruiming heet niet voor niks de nucleaire optie.
Langzamerhand beginnen we er aan te wennen.

Update:
De monetaire beleidscommissie van de Bank of England (BoE) heeft in juni met de kleinst mogelijke meerderheid gestemd tegen een uitbreiding van stimuleringsmaatregelen door de centrale bank, blijkt woensdag uit de notulen van de beraadslagingen.
Mervyn King, gouverneur van de BoE, en de commissieleden David Miles en Adam Posen stemden voor een verhoging van het inkoopprogramma van de centrale bank met 50 miljard pond tot 375 miljard pond.Paul Fisher, uitvoerend directeur voor de markten, stemde voor een verhoging met 25 miljard pomd. De overige 5 leden stemden tegen.
Wordt vervolgd.

Advertenties

2 gedachten over “Groot-Brittannië vindt opeens 100 miljard

 1. VisionairNL

  De werkelijke reden is dat verschillende grote valutazones willen voorkomen dat hun valuta teveel opwaardeert ten opzichte van de andere valuta, wat de export zou ruïneren.
  Door de massale vlucht uit de eurozone naar onder meer de UK dreigt een opwaardering van het GBP. Uiteraard is het een enorme stommiteit om dat geld aan de banken uit te lenen. Nu verdwijnt het weer in derivaten en andere gebakken lucht. Die £100 miljard had beter als lening kunnen dienen om massaal golfslaggeneratoren en windmolenparken me aan te leggen. De UK beschikt over plm. 25% van alle windenergiepotentieel in de EU.

  1. Hans Verbeek

   Het blijft een koorddansersact van de centrale banken. Men wil met nieuw geld de economie aanjagen en de banken versterken. Maar teveel en te snel geld bijdrukken ondermijnt de geloofwaardigehid van de munt.
   Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s