Onze export is hun import

In Nederland en Duitsland gaat het (nog) goed met de economie. We produceren en exporteren veel en daardoor is de werkeloosheid laag. Beleggers durven hun geld wel uit te lenen aan de Nederlandse en Duitse regering.

Maar de landen in het zuiden van Europa importeren meer dan ze exporteren. Ze hebben een tekort op hun betalingsbalans. Hieronder zie je welke Europese landen meer importeren dan exporteren (de rode balkjes).

(klik voor vergroting)

De grafiek (van Eurostat) geeft het gemiddelde tekort of overschot op de betalingsbalans over de afgelopen 3 jaar weer. En inderdaad: Griekenland, Portugal, Spanje, Italië en Cyprus leven boven hun stand. Ze importeren te veel.

Het lijkt een goed idee als de Grieken, Portugezen, Spanjaarden en Italianen orde op zaken stellen en de rode balkjes in de grafiek wegwerken.
Gewoon de tering naar de nering zetten, minder importeren.
Maar dat zou grote gevolgen hebben voor de groene balkjes, de handelsoverschotten, van Nederland en Duitsland.
De export van Nederland en Duitsland is de import van de overige Europese landen. Als andere landen stoppen met importeren, dan zakt bij ons de export en de produktie in. Als andere Europese landen hun handelstekorten wegwerken, dan verdwijnen onze handelsoverschotten.

Het alternatief is dat we wat extra koopkracht exporteren naar de Zuid-Europese landen. Nederland en Duitsland storten de handelsoverschotten in een noodfonds en stimuleren daarmee de export van hun produkten naar de Zuid-Europese markt.
Het is een beetje alsof een winkelier geld uitdeelt zodat je bij hem spullen blijft kopen. Alsof de kapper zegt: ‘hier heb je een waardebon voor gratis knippen in mijn kapsalon.’

Uiteindelijk is dit een onhoudbare situatie en zullen we iets slimmers moeten bedenken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s