De 6e reden waarom de olieprijs weer zal stijgen

Afgelopen week schreef Peter Polder van Peakoil Nederland een helder stuk over de olieprijs. Hij noemde 5 redenen waarom de olieprijs opnieuw zal gaan stijgen. Ik wil daar graag een 6e reden aan toevoegen.

6. Er staat steeds meer geld tegenover dezelfde hoeveelheid olie
De afgelopen jaren hebben overheden en centrale banken biljoenen dollars, euro’s en ponden in noodlijdende banken en bedrijven geïnvesteerd. Dat geld kwam niet uit een spaarpotje: er waren nooit biljoenen opzij gezet voor het geval dat banken en bedrijven dreigden failliet te gaan. Al dat geld om banken en bedrijven overeind te houden is nieuw geld dat voor de kredietcrisis van 2008 nog niet bestond.

De Amerikaanse FED heeft sinds september 2008 ongeveer 1,6 biljoen dollar uitgeleend aan noodlijdende banken in twee Quantitative Easing-programma’s en een aantal andere regelingen. Dat bedrag is zichtbaar in de balans van de Federal Reserve Bank

Tot 2008 kwam het balanstotaal van de FED nooit boven de 40 miljard dollar.

In Europa is het niet anders. De balans van de Europese Centrale Bank is sinds september 2008 ook enorm gegroeid.

Groot-Brittannië heeft een eigen munteenheid, het Britse pond, en een eigen centrale bank, de Bank of England. Ook de BoE heeft zeer veel nieuwe ponden uitgeleend om de financiële instellingen te helpen en een kredietcrisis te voorkomen. De balans is sinds 2008 verdrievoudigd en groeit nog altijd.

Omdat alle centrale banken hetzelfde truukje toepassen, blijft de onderlinge wisselkoers van de munteenheden stabiel. Zo lijkt de geldontwaarding erg mee te vallen.

Al de nieuwe euro’s, dollars en ponden zijn bedoeld als extra koopkracht om de economische activiteit te stimuleren. En je kunt de economie het best stimuleren met energie en grondstoffen.
Langzamerhand zal het nieuwe Westerse geld worden ingezet door financiële instellingen (speculanten) om olie en andere grondstoffen te kopen, waar opkomende economieën op azen.
Centrale banken lenen het nieuwe gemaakte geld uit tegen zeer lage rente (< 1%). Speculanten kunnen al winst maken door het geleende geld te investeren in korte termijn oliecontracten. Als de olieprijs met 3% stijgt is er al een mooie winst te behalen.

In 2007 en 2008 werd er teveel krediet verstrekt door banken: door hypotheken, leningen en op credit cards. Daardoor kon het Westen de steeds hogere olieprijs blijven betalen. Je zou kunnen zeggen: de olieprijs kon zo hoog oplopen omdat de vraag niet afnam en iedereen de hoge prijs kon betalen.

Nu zitten we in eenzelfde situatie.
Er is teveel geld beschikbaar bij banken en andere financiële instellingen. Dit is bedoeld om banen te creëren en economische activiteit te stimuleren. Maar het zal leiden tot hogere grondstofprijzen en een hogere olieprijs.

Een gedachte over “De 6e reden waarom de olieprijs weer zal stijgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s