Steeds meer euro’s voor Spaanse banken en voor aardgas

Binnenkort krijgen Spaanse banken 30 miljard euro uit het gloednieuwe noodfonds ESM. Misschien wordt dat bedrag nog wel verhoogd naar 100 miljard euro.
Hoe komt het dat de banken zoveel euro’s nodig hebben?

In de afgelopen 12 jaar hebben Spaanse banken heel veel geld uitgeleend aan Spaanse bedrijven en individuele Spanjaarden. Meestal met onroerend goed als onderpand. Het ging de Spanjaarden 10 jaar lang voor de wind. De economie groeide als kool. En Spanje ging steeds meer aardolie en aardgas invoeren om die groeiende economie te laten draaien.


Tussen 2000 en 2008 verdubbelde Spanje’s gasverbruik

Maar nu blijkt dat het onroerend goed (het onderpand voor de leningen) veel minder waard is dan de leningen die er tegenover staan. Spanje leeft boven zijn stand. Spanje kan zich eigenlijk niet zo’n groot olie- en aardgasverbruik permitteren. Sinds 2009 daalt het olie- en gasverbruik.

Maar nu krijgt Spanje extra euro’s uit het noodfonds. De banken hoeven de leningen niet terug te vorderen en kunnen dankzij deze Europese steun weer euro’s uitlenen aan Spaanse bedrijven en burgers.
De gasrekening kan dit jaar weer betaald worden.

Voor de steunoperaties worden nieuwe euro’s gecreëerd. We hadden immers geen geld opzij gezet om Griekenland, Portugal en Spanje te helpen: de ECB maakt gewoon nieuwe euro’s. Het is boekhoudkundig allemaal afgedekt: Griekenland, Spanje, Portugal en Ierland staan in het krijt en moeten ooit terugbetalen.

Maar er komen steeds meer euro’s in de wereld. En de euro-landen kunnen daarmee energie inkopen, bijvoorbeeld Russisch aardgas.
Hieronder zie je dat de hoeveelheid aardgas, die je van Gazprom kunt kopen voor één euro gestaag daalt.

(klik voor vergroting)

In juni 2002 gaf Gazprom nog 10,4 m³ aardgas voor elke euro. Maar in juni 2012 nog maar 2,8 m³. Voor dezelfde hoeveelheid aardgas zijn dus bijna 4x zoveel euro’s nodig.

Gelukkig kunnen we onbeperkt euro’s aanmaken en pakken die sukkels van Gazprom onze spiksplinternieuwe euro’s gewoon aan. Als het nou echte bankbiljetten waren, dan kon je de euro’s nog verbranden om je huis te verwarmen. Maar helaas is 99% van de euro’s digitaal geld en die kun je niet verbranden.

Aardgas is een tastbare nuttige grondstof, die we keihard nodig hebben. Geld is slechts een ruilmiddel en er komt een moment dat de Russen ons ruilmiddel, ons Monopoly-geld niet meer willen hebben.
Hoe meer euro’s er bijkomen in Spanje of elders in Europa, hoe sneller dat moment dichterbij komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s