De economie kapot-aflossen ?

Tussen 1990 en 2007 bleven de huizenprijzen in Nederland stijgen. Veel mensen verzilverden de overwaarde op hun huis en namen een tweede hypotheek op hun koophuis. De totale hypotheekschuld liep op tot 600 miljard (!!) euro.
Mensen lieten hun huis opknappen en verbouwen. En zo droeg de verzilverde overwaarde jaarlijks miljarden euro’s bij aan de groei van de Nederlandse economie.
Nu dreigt het omgekeerde te gebeuren. Huizenbezitters moeten wellicht verplicht hun hypotheek gaan aflossen.

Het lijkt een goed idee van Gerrit Zalm: verplicht aflossen en de hypotheekschuld omlaag brengen. Het zou de kapitaalreserves van de banken verhogen.
Maar de aflossing komt uit de portemonnee van de Nederlandse consumenten.

Rekenvoorbeeld
Volgens een recente schatting is het bedrag, dat in aflossingsvrije hypotheken zit, een slordige 260 miljard euro. Als die 260 miljard in 30 jaar afgelost moet worden, verdwijnt er jaarlijks 8,7 miljard euro uit de Nederlandse economie in de kluizen van de banken.
Volgens het hoofdbedrijfschap Detailhandel bedroegen de totale consumentenbestedingen van alle Nederlanders in 2010 267 miljard.
De 8,7 miljard aan aflossing komt neer op ruim 3% van de totale consumentenuitgaven. Verplichte aflossing doet de koopkracht van de Nederlanders met 3% dalen.

Het isee van Zalm is goed voor de banken, maar zal er toe leiden dat de consument de knip nog minder vaak zal opendoen. Het betekent omzetverlies voor de detailhandel en krimp voor de Nederlandse economie.

Ik ben benieuwd welke politieke partijen zich achter het voorstel van bankier Gerrit Zalm zullen scharen. Willen die partijen echt de economie kapot-aflossen?

Ik kan me ook voorstellen dat de politiek een creatieve oplossing bedenkt: een aflossings-aftrek. In plaats van de hypotheekrente, mogen huizenbezitters in de toekomst het bedrag dat ze afgelost hebben aftrekken van hun belastbaar inkomen. 😉

9 gedachten over “De economie kapot-aflossen ?

 1. Rob Alberts

  Tja, het maakt mij allemaal niet vrolijker.
  Zuinigheid en sparen, hypotheeklasten betalen en aflossen, onzekere arbeidscontracten en stijgende inflatie.

  Jammer genoeg heeft iedereen zijn eigen financiële problemen.

  Maar of wij gezamenlijk tot een oplossing zullen komen betwijfel ik steeds meer.

  Eerst maar wachten op een zonnige zomer.

  Bijna vakantiegroet

 2. VisionairNL

  Dit zou niet zozeer de kapitaalpositie van banken verbeteren, maar de solvabiliteit van het onderpand, de huizen waar een hypotheek op rust, verbeteren. Dit is in feite een vorm van gedwongen sparen die al veel eerder doorgevoerd had moeten worden. Onze economie moet niet door consumptie groeien, maar door investeren en export.

  1. Hans Verbeek

   Onze economie moet niet door consumptie groeien, maar door investeren en export
   We kunnen niet allemaal exporteren.. er zullen ook landen moeten importeren.
   En waarin moet er nog geïnvesteerd worden? Luchthavens? Autowegen? Parkeergarages?

   1. Reaguria

    Importeren door de landen waar het wel goed gaat, en investeren in nieuwe innovatieve producten.

 3. Hans

  Gedwongen sparen werkt niet. Dan hadden de banken niet eerst de mensen lekker moeten maken. In een bepaald opzicht hebben ze voor zichzelf een kuil gegraven en willen dat nu de mensen laten oplossen. Niet erg fair. Hiermee zeg ik niet dat eerder aflossen onverstandig zou zijn, maar denk wel dat heel veel mensen dat gewoon niet kunnen in deze tijd. Ik vind dat banken zichzelf behoorlijk infantiel opstellen de laatste tijd.

 4. John Jorna

  De consumptie vermindert niet, maar wordt uitgesteld en wordt uiteindelijk meer, omdat je minder kwijt bent aan rente. Naarmate je meer afgelost hebt wordt de rente minder. Toen de banken goed in hun kapitaal zaten vonden ze al die -niet-aflossers wel leuk. Die kwamen hen alsmaar rente brengen en bleven dat jarenlang volhouden. Nu de banken grotere buffers moeten aanhouden, willen ze toch liever dat er afgelost wordt. Geloof ook niet in het sprookje van die mooie aftrekpost. Je krijgt slechts een deel van de betaalde rente cadeau van je medeburgers. De rest betaal je zelf. De bank was steeds de (stilletjes) lachende derde. Had ik niet afgelost, dan betaalde ik nog steeds en had ook nog steeds schuld. Maar dat ging in het verleden wel ten koste van luxe consumptie: dure auto’s, frequente verre vakanties, enz. Tsja, waar kies je voor?

 5. paradoxnl

  Hans,

  Naast vaker de auto te laten staan is het misschien ook een idee om een minder ruim (duur) huis aan te schaffen.
  Al die ruime woningen kosten extra grondstoffen en energie. Zeker als ze voortijdig afgebroken worden en er weer een nieuwe voor in de plaats gezet wordt. Maar ja, daar hebben de mensen die in deze economisch mindere tijden met een te hoge hypotheek schuld zitten niet veel aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s