Rekenrente: jezelf voor de gek rekenen

Of het nu gaat over de opwarming van het klimaat of over de dekkingsgraad van pensioenfondsen, je kunt jezelf met rekensommetjes van alles wijsmaken.

De afgelopen 12 jaar warmt het klimaat niet verder meer op. De gemiddelde mondiale temperatuur, die de Hadley Climate Research Unit berekent, is de laatste 12 jaar niet gestegen.

Als je wilt laten zien dat de lijn nog altijd stijgt, dan moet je de meetreeks langer maken en laten beginnen in 1995 of eerder.
Ooit bedachten de knapste klimatologen in Hadley dat HadCRUT3 de beste berekeningsmethode was. Maar nu hebben ze kennelijk een nog betere rekenmethode: HADCRUT4
In de nieuwe meetreeks HADCRUT4 tellen de meetstations in het Noordpoolgebied wat zwaarder mee, dan in de oude HADCRUT3.
Die nieuwe rekenmethode heeft tot gevolg dat de trend tussen 2000 en 2012 nog altijd stijgt.

Ooit bedachten de knapste koppen van de Nederlandse Bank en het ministerie van Financiën een methode om te berekenen of de pensioenfondsen genoeg geld in kas hadden. De dekkingsgraad werd berekend op basis van de rekenrente.
Maar op 31 december 2011 stond de ‘dagrente’ toevallig erg laag. Dit leidde ertoe dat de dekkingsgraad van veel pensioenfondsen onvoldoende was.

De knapste koppen van het land besloten voortaan de gemiddelde rentestand over de afgelopen 3 maanden te gebruiken als ‘rekenrente’.
Een half jaar later in juli 2012 blijkt deze rekentruuk alweer uitgewerkt.
Ik kan me voorstellen dat de pensioenfondsen of De Nederlandse Bank nu zal voorstellen om de gemiddelde rente over de laatste 15 maanden als ‘rekenrente’ te gebruiken. Of waarom niet de gemiddelde rente over de afgelopen 10 jaar.

Decennialang was de dagrente op 31 december goed genoeg en hoog genoeg om de dekkingsgraad van pensioenfondsen te beoordelen. Maar ik ben bang dat die tijden nooit meer zullen terugkeren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s