Alle daken wit schilderen of juist zwart maken

Steven Chu, Amerikaans minister van Energie, stelde 3 jaar geleden voor om alle daken wit te schilderen om verdere opwarming van de Aarde te voorkomen. Laten we niet lacherig doen over dit voorstel, Chu is immers een Nobelprijswinnaar en een natuurkundige.

Andere energiedeskundigen stellen juist voor om alle daken te bedekken met gitzwarte zonnecollectoren en zonnecellen. Het zwarte oppervlak van de zonnepanelen zal gaan zorgen voor extra opwarming, net zoals zwart asfalt dat doet. In de volle zon worden die zwarte oppervlakken kokend heet. Een grote oppervlakte van zonnecellen zal lokaal de temperatuur verhogen.

Een deel van de zonlicht dat op de zonnepanelen valt, wordt omgezet in elektriciteit, die nuttig gebruikt kan worden. Maar uiteindelijk wordt alle elektrische energie omgezet in warmte. Dat kan niet anders door de Tweede Hoofdwet van de thermodynamica.
Uiteindelijk wordt het zonlicht dat op zonnepanelen valt voor bijna 100% omgezet in warmte. En al die warmte komt terecht in de atmosfeer.

Voorstanders van zonne-energie zullen lachen om het opwarmend effect van zonnecollectoren. Ze zullen laten uitrekenen, dat het om zulke kleine oppervlaktes gaat, dat het effect op het klimaat verwaarloosbaar klein is.

Maar stel je eens voor dat de plannen om een groot deel van de Sahara te bedekken met zonnecollectoren doorgaan. Dan wordt het witte reflecterende oppervlak van de woestijn een stuk minder reflecterend.

In de video hieronder wordt nog eens uitgelegd waarom de hoeveelheid zonlicht, die het aardoppervlak reflecteert van invloed is op de temperatuur.

Advertenties

6 gedachten over “Alle daken wit schilderen of juist zwart maken

 1. VisionairNL

  Volgens deze redenatie heeft het kappen van het tropisch regenwoud dus een koelend effect op het klimaat. Herbebossen van de halfwoestijn, wat allerlei milieugroepen willen, heeft dan weer een opwarmend effect. Overigens is je grafiekje een beetje verneukeratief. Slechts 3% van de totale oppervlakte van de Sahara is voldoende om de volledige wereldenergiebehoefte te dekken. Hier bedek je 10%.

 2. BP

  Sorry, maar dit verhaal raakt echt kant noch wal.

  Als je de stroom niet met zonnecellen opwekt maar dmv verbranding van kolen of gas, dan komt daar nog veel meer warmte bij vrij. En dan hebben we het nog niet over luchtvervuiling of de uitputting van grondstoffen. Een gemiddeld zonnepaneel absorbeert bovendien niet meer zonlicht dan het pannendak waar ze doorgaans op staan.

  Dus wat is je punt nou eigenlijk?

  1. VisionairNL

   Op zich heeft Hans een punt dat het albedo van zonnepanelen lager is dan dat van bijvoorbeeld helder woestijnzand. Dit effect valt echter in het niet vergeleken met bijvoorbeeld veranderingen in vegetatie. Tot in ieder geval de 22e eeuw hoeven we ons zeker geen zorgen te maken over dit punt.

   1. Hans Verbeek

    Ben ik met je eens, we hoeven ons weinig zorgen te maken. Als de zonnecollectoren meer licht omzetten in warmte, zal de aarde wel een manier vinden om die warmte kwijt te raken.

  2. Hans Verbeek

   @BP: ik begrijp dat je de oproep van Steven Chu om daken wit te schilderen ook complete onzin vindt.
   Veel klimatologen maken zich zorgen om de afname van het reflecterend zeeijs in rond de Noordpool. ‘Die zorgen hebben ook te maken met de verandering van wit zeeijs naar ‘zwart zeewater.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s