Geld genoeg voor dure medicijnen en ook voor dure olie

In de Volkskrant lees ik dat er in 170 Nederlanders zijn met de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry. De medicijnen die deze patienten krijgen zijn erg duur: meer dan 500.000 euro per patient per jaar. Kennelijk hebben we geld genoeg om voor een zeer kleine groep mensen deze dure medicijnen te ontwikkelen.

Geld is niet echt het probleem. Er is nu meer geld dan ooit tevoren en we kunnen altijd nog meer geld lenen van banken of van de ECB.
Geld is een metafoor. Geld staat voor arbeid, voor grondstoffen en voedsel, voor energie. Geld is een ruilmiddel.
Ik kan de laatste zin van de eerste alinea hierboven even herschrijven.

“In de Volkskrant lees ik dat er in 170 Nederlanders zijn met de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry. De medicijnen die deze patienten krijgen zijn erg duur: meer dan 500.000 euro per patient per jaar. Kennelijk vinden we het de moeite waard om zeer veel grondstoffen, energie en arbeid te investeren in de genezing van deze 170 patienten.”

Het winnen van fossiele brandstoffen, steenkool, aardolie en aardgas, kost steeds meer geld. Daarmee bedoel ik dat het steeds meer moeite, arbeid en energie kost om dezelfde hoeveelheid fossiele brandstoffen uit de aardkorst te winnen.
Een hoge olieprijs (één vat Brent-olie kost momenteel alweer 90 euro) betekent dat we erg veel mankracht, grondstoffen en voedsel investeren om aardolie naar boven te halen. Dat is een heel andere situatie dan 15 jaar geleden, toen het nog relatief weinig moeite kostte om aardolie te winnen.
Deze ontwikkeling is onomkeerbaar. De makkelijk winbare fossiele brandstoffen zijn al opgestookt en het zal honderd miljoen jaar duren voordat er een nieuwe voorraad is opgebouwd.

Voorlopig proberen we met zijn allen net te doen of we nog eeuwen op deze manier kunnen doorgaan. We investeren honderden miljarden ofwel heel, veel grondstoffen, energie en arbeid, om ook de laatste restjes aardolie op te zoeken en te winnen.
Er werken duizenden mijnwerkers levenslang onder zware omstandigheden om ervoor te zorgen dat er 24 uur per dag elektriciteit is voor de uitverkorenen in het rijke Westen.
Anderen zijn druk bezig om windmolens te bouwen en zonnepanelen te plaatsen om ook in de toekomst roltrappen en liften te kunnen laten bewegen.

Deze mensen worden voor hun inspanningen beloond met gloednieuwe euro’s en dollars, vers aangemaakt door toetsaanslagen op de keyboards van computers. Met die euro’s en dollars kunnen ze hopelijk genoeg voedsel en welvaart kopen om de rest van hun leven zichzelf weg te cijferen.

Degenen, die lijden aan de ziekte van Pompe zullen uiteindelijk sterven, ongeacht hoeveel moeite en grondstoffen we investeren om hun leven te verlengen. Uiteindelijk zal er ook aardolie in de aardkorst achterblijven, ongeacht hoe hoog de olieprijs gaat oplopen. Uiteindelijk kost een auto voortduwen minder moeite dan de laatste restjes olie uit teerzand en schalie te halen.

Advertenties

Een gedachte over “Geld genoeg voor dure medicijnen en ook voor dure olie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s