Olieprijs opnieuw op weg naar 100 euro per vat

Ondanks het dalend olieverbruik in Europa, is de aardolieprijs opnieuw aan het stijgen. De afgelopen 5 dagen moest er meer dan 90 euro betaald worden voor een vat Brent-olie.

Als de prijsstijging van de afgelopen weken doorzet, zal begin september een vat Brent 100 euro kosten.

In de VS ligt de olieprijs momenteel een stuk lager. Een vat West Texas Intermediate kost ‘slechts’ 75 euro. Toch varen er geen tankers vol WTI naar Europa om te profiteren van het prijsverschil. Kennelijk valt de mondiale oliemarkt langzamerhand langzamerhand uit elkaar in een Amerikaanse, een Europese en een Aziatische markt.

Eén van de redenen van de prijsstijging in Europa is de dalende olieproduktie in de Noordzee. Afgelopen week meldde de pers dat de Noordzee-produktie in september zal teruglopen naar 720.000 vaten per dag.

Een andere reden van de prijsstijging is de grote toename van het aantal euro’s. De ECB heeft 1000 miljard euro uitgeleend aan Europese banken. En de ECB gaat ook weer staatsobligaties opkopen van Spanje en Italië.
Hierdoor is het balanstotaal van de ECB opgelopen tot meer dan 3000 miljard euro.

De dagelijkse wereldolieproduktie is het afgelopen jaar min of meer constant gebleven. Maar de financiële markten hebben nu 1000 miljard euro meer tot hun beschikking dan in augustus 2011. En met speculeren op de oliemarkt zijn nog goede rendementen te behalen.

In het plaatje hieronder zie je de hoeveelheid olie, die je kunt kopen met één euro.

Er zit 159 liter olie in een standaardvat. We kunnen erop wachten tot één vat olie meer dan 159 euro zal kosten. Dan kun je met één euro niet eens meer één liter aardolie kopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s