Michael Kumhof: olieprijs zal verdubbelen in tien jaar

Michael Kumhof was hoogleraar aan de Stanford Universiteit, maar werkt sinds 2004 voor het IMF. Hij is econoom en maakte voor het IMF een wiskundig model om de olieprijs te kunnen voorspellen. In de video hieronder legt Kumhof uit waarom zijn model voorspelt, dat de olieprijs binnen 10 jaar zal verdubbelen.

Kumhof en zijn collega’s constateerden dat onderzoeksbureaus zoals IEA en EIA, hun prognoses voor de wereldolieproduktie sterk naar beneden moeten bijstellen.
De hoge olieprijs leidt vooralsnog niet tot een hogere olieproduktie.

Aan de andere kant moeten de aanhangers van de peakoil-theorie toegeven dat de hoge olieprijs tot gevolg heeft dat exploitatie van onconventionele olievoorraden rendabel wordt. Hierdoor wordt afname van de olieproduktie uitgesteld.

Het olieprijs-model van Kumhof houdt rekening met vraaguitval door de hoge olieprijs: het olieverbruik zal gaan dalen en dat betekent waarschijnlijk economische krimp.
Het model laat ook de financiële gevolgen zien van de hoge olieprijs. Waarschijnlijk zal de economische onzekerheid ertoe leiden dat mensen de hand op de knip houden en weer gaan sparen. Als de banken overspoeld worden door spaargeld, zal dat leiden tot negatieve rente.

De slides, die Kumhof laat zien, kun je hier downloaden.
Het werk van Kumhof en zijn collega’s is inmiddels gepubliceerd; je kunt het artikel hier downloaden in PDF-vorm.
De publicatie weerspiegelt niet de officiële visie van het IMF.

Een gedachte over “Michael Kumhof: olieprijs zal verdubbelen in tien jaar

 1. paradoxnl

  Cassandraclub,

  Bedankt voor het stukje. Ik wou er ook één en ander over gaan schrijven.
  Ook al is het niet de officiele visie van het IMF, het is in mijn ogen een signaal dat ook binnen IMF kringen ervan uitgegaan wordt dat het goedkope olietijdperk er nu definitief opzit. Dat technologie daar zeker ook op de middellange termijn geen verandering in gaat aanbrengen.

  Volgens het model zou om de wereldwijde olieproductie jaarlijks met 0,9% te doen groeien (wat zeer marginaal is) de olieprijs (gecorrigeerd op inflatie!) binnen tien jaar grofweg dienen te verdubbelen om al die enorme investeringen te kunnen bekostigen. Als ik me niet vergis zegt het model niet zoveel over welke olieprijs een economie kan verdragen, zonder flink in de problemen te komen.

  Op the oildrum las ik enkele interessante commentaren op het wiskundige model van Kumhof om de toekomstige olieprijs beter te kunnen voorspellen. Al met al toch een duidelijk teken dat er ook binnen IMF kringen er niet meer uitgegaan wordt dat de dure olieprijs een tijdelijke zaak zal zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s