Rekenrente uit het verleden biedt geen garantie voor de toekomst

Vandaag las ik op de voorpagina van de Volkskrant dat de pensioenfondsen de rekenrente anders willen berekenen. Men wil overstappen naar de gemiddelde rekenrente berekend over een langere periode.

Momenteel leveren de investeringen van pensioenfondsen te weinig rendement op. Onroerend goed wordt minder waard. Zekere staatsobligaties (van Nederland, Duitsland en de VS), leveren slechts zeer weinig rente op. Nederlandse en Duitse obligaties met een korte looptijd kennen zelfs een negatieve rente. Ook het Europese noodfonds EFSF leent tegen een negatieve rente. Pensioenfondsen kunnen aan die obligaties geen cent vrdienen.

Als je kijkt naar de huidige rendementen van de beleggingen van de pensioenfondsen, dan kunnen ze niet voldoen aan hun toekomstige verplichtingen. De dekkingsgraad is onder de 100%.
De dalende rendementen doen overal alarmbellen afgaan. Het is een nieuwe ontwikkeling, die voor 2008 gewoon niet voorkwam.

De oplossing die de pensioenfondsen bedenken is een rekenkundig truukje. Bereken de dekkingsgraad gewoon met rendementen uit het verleden. Volgens de Volkskrant overweegt men serieus om voortaan het gemiddelde rendement over de afgelopen 20 – 60 jaar te hanteren als rekenrente.

De afgelopen 60 jaar, sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, worden gekenmerkt door economische groei. En nu wil men juist die periode van economische voorspoed gaan gebruiken als maatstaf voor de toekomst.
De pensioenfondsen lijken te vergeten dat rendementen uit het verleden geen enkele garantie bieden voor de toekomst.


Politici vinden het prima als de pensioenen de komende jaren niet gekort hoeven te worden. Stel je voor: al die pensioengerechtigde kiezers, die zo trouw naar de stembus gaan, moet je geen koopkracht afnemen. Ze schuiven de problemen liever nog een paar jaar vooruit.
Politici zullen dus alle rekentruukjes, die de pensioenfondsen voorstellen, toestaan. Zo zal het gaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s