Teerzand, hoogovens en zandsuppletie

Dit verhaal gaat over het verplaatsen van zand en gesteente.

In Canada wordt teerzand afgegraven. Uit het zand wordt aardolie gewonnen en die aardolie wordt geëxporteerd naar de Verenigde Staten. Maar het zand blijft achter in Canada.
De Canadezen zouden ook het teerzand naar raffinaderijen in de VS kunnen exporteren, maar dat kost ontzettend veel energie. En de Amerikanen zitten niet te wachten op zand, maar willen alleen de kostbare olie, die erin zit.
Daarom staat de fabriek waar zand en olie gescheiden worden midden in het gebied waar teerzand gewonnen wordt. Dan is de afstand waarover het zand versleept moet worden zo klein mogelijk.

In IJmuiden aan de Nederlandse kust staan hoogovens. In Nederland is geen ijzererts en ook geen steenkool, de brandstof voor de hoogovens. Het ijzererts en de steenkool worden duizenden kilometers verderop gewonnen. De grondstoffen worden helemaal naar Nederland verscheept en pas in Nederland wordt het ijzer uit het gesteente gehaald.


Het is een enorme verspilling van energie om bergen ijzererts en steenkool te verplaatsen. Het is veel efficiënter om hoogovens te bouwen op de plaats waar ijzererts en steenkool gewonnen worden.
Maar economen geven daar niet om. Ze zeggen dat de staalindustrie een belangrijke rol speelt in de economie. Hoogovens zorgen voor werkgelegenheid en Nederland kan veel verdienen aan de export van staal. Daarom staan er hoogovens in Nederland, waar helemaal geen steenkool en geen ijzererts gewonnen wordt.

In de buurt van IJmuiden, langs de Nederlandse kust wordt zand opgespoten. Het zand wordt opgezogen van de zeebodem door grote baggerschepen. Diezelfde schepen spuiten het zand op de kust.
Het verplaatsen van het zand kost ontzettend veel energie. De baggerschepen verbruiken grote hoeveelheden diesel en stookolie.
Vijftig jaar geleden werd er geen zand opgespoten op de Nederlandse stranden door baggerschepen. Kennelijk was het toen niet nodig.
En kennelijk vindt Rijkswaterstaat het tegenwoordig wel nodig om ieder jaar 12 miljoen kubieke meters zand op te spuiten.
Economen zullen je vertellen dat dit nuttig is en goed voor de economie. Het zorgt voor werkgelegenheid en men bouwt expertise op. Nederland kan, als zandsuppletie-expert van de wereld, veel geld verdienen aan grote projecten in andere landen.
Anderen zullen beweren dat de zandsuppletie nodig is om ons te beschermen tegen de stijgende zeespiegel, een gevolg van de klimaatverandering.
Ik denk dat het pure energieverspilling is.

3 gedachten over “Teerzand, hoogovens en zandsuppletie

  1. f f

    Het verhaal van de hoogovens is iets complexer dan hier weergegeven. Ten eerste liggen de ijzerertsmijnen en steenkoolmijnen ook niet vlak naast elkaar. Hierdoor moet er minstens één van beide toch verscheept worden. Verder moet je ook rekening houden met het transport van het eindproduct. Transport van inidividuele staalrollen is moelijker en duurder, dan dat van grondstoffen in bulk. Bovendien wil met de supply chain tussen producent en klant kort houden om de dure hoge vooraden te vermijden. Daarom worden hoogovens eerder dicht bij de klant dan dicht bij de grondstofmijnen gebouwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s