De toekomst van de Nederlandse staalindustrie

Op 28 augustus vond bij Tata Steel in IJmuiden een verkiezingsdebat met Tweede Kamerleden plaats. René Leegte (VVD), Sharon Gesthuizen (SP) en Stientje van Veldhoven (D66) debatteerden over de vraag hoe het staalbedrijf in IJmuiden meer concurrerend kan worden gemaakt.
De Kamerleden zien nog wel een toekomst voor de Nederlandse staalindustrie.
Kennelijk weten ze niet dat de staalproduktie in de VS en in andere Europese landen afneemt. In Nederland was de staalproduktie in juli 2012, 3% lager dan in juli 2011. De economische recessie en de gestegen energieprijzen spelen daarbij een belangrijke rol.
De grafiek hieronder laat de staalproduktie in Spanje tussen 1990 en 2012 zien.

Economische krimp
De komende jaren zal de vraag naar staal in Europa blijven dalen. Er worden minder auto’s gemaakt en verkocht, er wordt veel minder gebouwd en de koopkracht van de Europeanen neemt af. Door de almaar stijgende energieprijzen zal staal steeds duurder worden. En op den duur zal staal dat in Nederland geproduceerd wordt veel duurder worden dan staal uit bijv. China.

Energieverspilling
In Nederland wordt geen ijzererts gewonnen en ook geen steenkool. Het is niet efficient om deze grondstoffen duizenden kilometers naar Nederland te vervoeren en hier pas het eindprodukt staal te maken. Het is veel slimmer om staal te maken op de plaats waar ijzererts en steenkool gewonnen worden.
Als we rietsuiker willen hebben, dan voeren we geen suikerriet in, maar alleen het eindprodukt de suiker. Als we zonnebloemolie willen, dan gaan we geen zonnebloemen importeren, maar alleen het gezuiverde eindprodukt.
Het is veel efficiënter en op den duur goedkoper de transportkosten zo laag mogelijk te houden en om staal te importeren, i.p.v. steenkool en ijzererts.

Politici zien dat niet in. Ze roepen wat hen ingefluisterd is door werkgevers (de directie van Tatasteel), door werknemers (de vakbonden) en door economen, die energie nooit als een beperkende factor zien en niet weten wat de Tweede Hoofdwet van de thermodynamica inhoudt.
Het rijkste ijzererts en de beste steenkool zijn al opgebruikt in de 20e eeuw. De komende eeuw zullen we in onze hoogovens steeds armere ertsen gaan gebruiken en steenkool van mindere kwaliteit.

De Nederlandse staalindustrie zal krimpen en tenslotte uit Nederland verdwijnen. Als we nog staal nodig hebben voor leuke plannetjes van politici (elektrische auto’s, oplaadpalen en windmolens) dan kunnen we dat beter kopen van de Chinezen en Indiërs, dan zelf maken.

Advertenties

Een gedachte over “De toekomst van de Nederlandse staalindustrie

  1. Jan van Zelm

    Wat zou men ín Nederland – naast recycling – mét de bestaande staalindustrieële complexen nog meer/anders kunnen doen dan staal produceren dat min-of-meer direct resultaat/rendement oplevert behalve dan staal produceren ?
    Is een overheid bereid, gezien de krapte op de arbiedsmarkt en in de hoeveelheden te verwachten werk binnen deze sector, om bij te dragen in de ontwikkeling van ‘noviteiten’ (voor zover deze wérkelijk ontwikkelt kunnen gaan worden) ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s