Jolande en peakoil

Vrijdagmorgen hoorde ik het interview van Lara Rense met GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap. Mevr. Sap, Jolande, sprak over het opraken van de goedkope aardolie. Met enige nadruk zei Jolande dat olie zeer belangrijk is voor onze economie, voor onze manier van leven. Er zijn ingrijpende veranderingen nodig nu de goedkope (makkelijk winbare) olie opraakt.

Ik ben blij dat Jolande Sap dit punt onder de aandacht bracht. Maar van mij had ze nog wel wat verder mogen gaan. Als je alleen kijkt naar olie, lijkt het nog wel mee te vallen. Maar er zijn nog een paar probleempjes:
– de goedkope (makkelijk winbare) steenkool raakt namelijk ook op
– het goedkope (makkelijk winbare) aardgas raakt op
– de goedkope (makkelijk winbare) metaalertsen raken op
– en helaas is deze ontwikkeling onomkeerbaar

Maar goed, laat ik niet teveel verwachten van Jolande Sap. Ze steekt als enige haar nek uit door over de energiecrisis te beginnen: de andere lijsttrekkers zwijgen erover.

Nu nog de economie, Jolande
Ik vond het jammer dat Jolande Sap de schuld voor de euro-crisis neerlegde bij de financiële markten. Volgens haar begon de crisis bij Griekenland (slechts 2% van de totale Europese economie) dat klem werd gezet door de financiële markten.
Het opraken van de goedkope olie (en steenkool en aardgas) heeft ook grote gevolgen voor de Europese economie. Griekenland, Portugal, Spanje en Italië zijn allemaal in problemen gekomen door hun oplopende energierekening. Aardolie en Russisch aardgas zijn de afgelopen jaren zo duur geworden, dat de PIGS-landen steeds meer gingen lenen om die fossiele brandstoffen te kunnen betalen.
De PIGS-landen gingen zoveel euro’s lenen, dat de financiële markten het niet meer vertrouwden. De schulden en begrotingstekorten liepen te hoog op en de politici wilden niet bezuinigen.
De stijgende kosten van fossiele brandstoffen zijn ook een belangrijke oorzaak voor de eurocrisis.

Advertenties

3 gedachten over “Jolande en peakoil

 1. Henk Daalder Duurzame Brabanders

  GroenLinks heeft ook al zijn conferenties over grondstoffen gehad.

  Voor energie en de transitie is belangrijk dat ook Nederland en ook GroenLinks de burger het voordeel gunt van die overvloedige duurzame energie.
  Nu manipuleert elke politieke partij het voordeel van goedkope duurzame energie naar bedrijven, en verneuken ze de burger

  De politiek wordt pas eerlijk als ze burgers het voordeel van regionale windparken gunnen, dan is straks de meeste olie niet meer nodig

  http://www.pakdewind.nl

 2. David Fresco

  Henk, je praat onzin want voor iedere mW geinstalleerd vermogen windenergie is een zelfde vermogen aan back-up nodig aan fossiele (gas-) turbines voor het geval het niet waait. ‘Duurzame’ energiebronnen kunnen voor slechts een beperkt deel bijdragen aan de energiebehoefte. Windenergie is een ouderwetse achterhaalde, uitontwikkelde en niet economisch verantwoorde manier van energie opwekken en verneukt daarnaast het landschap cq mijn uitzicht en loont zich derhalve alleen met behulp van subsidies. Wij kunnen met zn allen wel blijven blaffen tegen de maan als het gaat om kernenergie maar dit zal de enige manier van energie opwekken zijn die zowel duurzaam (=gaat lang mee), co2 neutraal alsmede betaalbaar is. Dan kunnen we de olie mooi gebruiken om kunststoffen mee te maken want verbranden is uiteraard ook het domste wat je kunt doen qua energetische omzetting.

 3. Henk Daalder Duurzame Brabanders

  David, je praat onzin, want die fossiele MW backup staan er al, ook voor zichzelf.
  Windmolens zorgen voor minder stoken en dus minder CO2 en minder inkoop en afhankelijkheid van fossiele brandstof

  Bovendien leveren windmolens de goedkoopste energie, als je stroom nodig hebt. Kijk maar naar wat de wereldmarkt kiest. sinds 2009 wordt er wereldwijd meer windpark vermogen gebouwd dan elke andere vorm van opwekking.

  Je kunt je wel fossiel blijven gebruiken, maar dat zal steeds duurder worden, terwijl de kostprijs van windenergie stabiel op 2 tot 5 cent per kWh zit.
  En dat is dan nog de prijs voor consumenten.

  Reken zelf maar uit hoeveel goedkoper je in een elektrischer auto rijdt, vergeleken met een fossiel aangedreven auto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s