Shtokman: Moeilijk winbaar aardgas te moeilijk voor Gazprom

Het makkelijk winbare aardgas in de VS raakt op. Daarom zijn de Amerikanen begonnen het moeilijk winbare aardgas uit schalie te winnen met de omstreden hydraulic fracturing-techniek.

In Rusland zal het makkelijk winbare aardgas ook opraken, misschien over 15 of 20 jaar. Dan zullen de Russen ook op zoek gaan naar het moeilijk winbare aardgas.

In de Barentszee, tussen het Kola-schiereiland en Nova Zembla werd in 1988 het Shtokman-gasveld ontdekt. Er zit meer aardgas in dan in de Groningse gasbel: 3100 miljard m³.
Maar het is erg moeilijk om dat gas naar boven te halen uit de bodem van de Noordelijke IJszee.

Men zal moeten boren met drijvende platforms, de zee is ter plaatse 350 m. diep. En de boorlokatie is 550 km. verwijderd van het dichtstbijzijnde vasteland.
Een groot deel van het jaar wordt de Barentszee bedekt door zeeijs, dat tot 1,2 meter dik kan worden en kan bewegen met een snelheid tot 1 m/s. In de zomer komen in het gebied ijsbergen voor van 1 miljoen ton.

In 2004 en 2005 onderhandelde de Russische aardgas-reus Gazprom met ChevronTexaco, ConocoPhillips, ExxonMobil, Statoil en Norsk Hydro over de exploitatie van het gasveld. De kosten voor de eerste fase van het project werden geschat op 12 tot 25 miljard dollar. De onderhandelingen hebben nog niet geleid tot definitieve overeenkomsten.
In februari 2010 werd de start van het project uitgesteld van 2013 tot 2016. Inmiddels schat men de benodigde investeringen al op 50 miljard dollar.

Begin augustus trok de Noorse oliemaatschappij Statoil zich definitief terug uit het Shtokman-project. Vorige week meldde Gazprom dat het project voorlopig niet doorgaat.
Als belangrijkste reden werd de lage prijs voor aardgas op de wereldmarkt genoemd.
Doordat de Amerikanen zoveel schaliegas produceren, is er weinig vraag naar vloeibaar aardgas op de wereld. Daardoor is de prijs zo laag, dat Gazprom vreest de enorme investeringen niet te kunnen terugverdienen.

Het aardgas van Shtokman blijft voorlopig in de bodem. Maar bodemschatten in de bodem kunnen ook meer waard worden, zoals Harold Hotelling in 1931 al inzag. Misschien zakt de Amerikaanse schaliegasproduktie in en is in 2016 de gasprijs zo hoog, dat Gazprom wel gaat proberen om het Shtokman-gas naar boven te halen.

The End of Business as Usual
Maar het kan ook anders aflopen. Misschien gaat de mensheid inzien, dat het winnen van de laatste restjes aardolie en aardgas gewoon te veel moeite kost. En is het stopzetten van het Shtokman-project daarvan het eerste teken.
De investeringen in mankracht, grondstoffen en energie zijn zo hoog, dat de opbrengst, 3100 miljard m³ aardgas daar niet tegenop weegt.
Waarschijnlijk is het makkelijker en goedkoper om allemaal een dikke trui aan te doen en heel vroeg naar bed te gaan, dan om het Shtokman-gas te exploiteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s