Nog meer landbouw, nog meer voedsel, nog meer mensen

Landbouwexpert Aalt Dijkhuizen vindt dat de intensieve landbouw, zoals wij die in Nederland toepassen, ook in de rest van de wereld moet worden toegepast. Dan gaat de opbrengst per hectare grond omhoog en kunnen we nog meer mensen voeden.
De hoge opbrengsten van de intensieve landbouw en veeteelt in Nederland, moeten een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Wij zijn de Usain Bolt van de voedselproduktie, vindt Dijkhuizen.

Maar Dijkhuizen ziet een paar zaken over het hoofd.
1. Nederland importeert zeer veel landbouwprodukten ten behoeve van de veeteelt uit de tropen. Het gaat om enorme hoeveelheden soja: ca. 15% van het veevoer in Nederland bestaat uit soja.

2. Nederland importeert fosfaat, een onmisbare (kunst)meststof om de landbouwproduktie te verhogen.

3. De Nederlandse landbouw gebruikt veel aardolie als brandstof voor machines en aardolieprodukten zoals pesticiden. Die aardolie moet ook worden geïmporteerd.

Nederland importeert daarnaast heel veel voedsel om de eigen bevolking te voeden. Alle rijst, die wij eten wordt geïmporteerd. In de wintermaanden worden veel aardappelen, groenten en fruit geïmporteerd uit landen waar het nooit echt winter wordt.
Misschien produceert Nederland niet eens voldoende voedsel om de eigen bevolking te voeden. Ik denk dat Aalt Dijkhuizen dat ook niet zeker weet.

Anders voldoe je niet aan de morele opdracht om meer mensen te voeden
Aalt Dijkhuizen vindt dat de voedselproduktie nog verder omhoog moet, zodat we meer mensen kunnen voeden. Dat schijnt onze morele plicht te zijn.
Ik betwijfel dat.
Het kan toch niet onze morele plicht zijn om de gehele Aarde om te ploegen tot akkers om zoveel mogelijk mensen te kunnen voeden. Moeten wij mensen ernaar streven om de wereldpopulatie te laten groeien tot 9 miljard?
En wanneer zijn er dan genoeg mensen, meneer Dijkhuizen?
Is 10 miljard genoeg? Of 15 miljard? Of misschien pas 100 miljard?
Er is altijd een grens aan populaties, meneer Dijkhuizen.

Je kunt de eendjes in de vijver in het park bijvoeren, zodat er volgend jaar twee keer zoveel eendjes zijn.
Je kunt de dieren in de Oostvaardersplassen in de winter bijvoeren, zodat ze niet doodgaan van de honger. Dan sterven er volgende winter juist meer dieren van de honger.

In de vrije natuur is de hongerdood waarschijnlijk de meest voorkomende doodsoorzaak. Het is (voor dieren) de normaalste zaak van de wereld om te sterven van de honger. Zo blijft de populatie binnen de perken, binnen de draagkracht van de omgeving.
Wij mensen zijn ook dieren en zouden ons moeten schikken naar de algemeen geldende natuurwetten.

Mensen zoals Aalt Dijkhuizen en Louise Fresco denken echter dat het onze morele plicht is om zoveel mogelijk mensen te voeden en in leven te houden.
Waarschijnlijk worden ze ook door andere motieven gedreven:

Dijkhuizen ziet de intensieve landbouw en veeteelt als: “een grote kans voor de Nederlandse economie in een van de groeimarkten van de toekomst.”

Kortom: die morele plicht is bijzaak… het gaat eigenlijk om geld voor Dijkhuizen en zijn bedrijfstak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s