Banken houden de hand op de knip bij gebrek aan overwaarde

In 2006 of 2007 kon je je huis door een makelaar laten taxeren en met die taxatie in je hand naar de bank stappen voor een tweede hypotheek. De huizenprijzen stegen en de banken deden niet moeilijk als je de ‘overwaarde’ van je huis wilde verzilveren.
In 2008 meldde het Internationaal Monetair Fonds al dat het verzilveren van de waardestijging van onroerend goed significant bijdroeg aan de economische groei in Nederland.
De totale hypotheekschuld in Nederland liep tussen 1990 en 2006 op van minder dan 40% tot ca. 100% van het Bruto Nationaal Produkt (BNP).

In hetzelfde document (World Economic Outlook april 2008) waarschuwde het IMF dat in Nederland de huizen ca. 30% overgewaardeerd zijn. De hypotheekrenteaftrek is een van de factoren waardoor de huizenprijzen zolang en zo hoog zijn opgelopen.

In mei 2008 verwezen de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), minister Bos en president Wellink van De Nederlandse Bank allen de conclusies van het IMF naar de prullenbak. Ten onrechte zoals nu blijkt.

Het is vier jaar later en er stapt niemand meer naar de bank om de overwaarde van zijn huis te verzilveren. De bron van tweede hypotheken is opgedroogd en de Nederlanders houden de hand op de knip.
Eigenlijk zijn het de banken die de hand op de knip houden. De Nederlanders willen nog wel uitgeven, maar ze krijgen domweg geen tweede hypotheek van de bank. En daarom nemen ze geen nieuwe keuken, geen nieuw bankstel en geen nieuwe eethoek.

De huizenprijzen zijn aan het dalen. En volgens insiders zal de daling nog wel even doorzetten. De totale prijsdaling zou wel eens meer dan 30% kunnen worden.
En dan blijkt dat de waarschuwingen van het IMF uit 2008 beter serieus genomen hadden kunnen worden.

2 gedachten over “Banken houden de hand op de knip bij gebrek aan overwaarde

  1. Hans

    Banken zijn gewoon een smerig zooitje. Ze pakken de mensen op drie manieren. 1. de scope van banken is wel zo’n drie jaar, dus ze hadden al veel eerder de rem op het geheel moeten zetten, puur winstbelang ten koste van de burger. 2. Nu verstrekken ze nog maar mondjesmaat en met belachelijke eisen een nieuwe hypotheek, puur risco’s indekken. 3. En nu willen ze ook nog, dat “wij”, dan maar de prijzen flink laten zakken, waardoor heel veel mensen in de problemen komen. Ze willen maw, dat doen omdat anders de markt niet meer op gang komt en ze er bijna niets meer aan verdienen. 4. De spaarrente’s zakken intussen naar belachelijk lage niveau’s. Hun buffers moeten aangevuld worden. 5. Er is weer een nieuw onderzoek gestart naar de te hoge hypotheekrente’s in Nederland. Wij betalen hier gewoon te veel voor onze hypotheek. Dus het hele hypotheekrenteaftrek, is puur een terechte teruggave en heeft niets meer te maken met een “extraatje”. Er zijn politieke partijen, die dat maar al te goed weten.

    Wij moeten gewoon de puin ruimen van de banken. Bedankt ” dikke stropdasjes”. Jullie storten dit land en Europa in een decennia(‘s), lange crisis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s