Schaamteloze propaganda voor elektrische auto’s

Het tijdperk van de auto is eindig. We zijn te ver van ons werk en onze familie gaan wonen dankzij de auto. We hebben ons laten verleiden door goedkope benzine en een belastingvrije reiskostenvergoeding. Hoog tijd om die ontwikkeling terug te draaien.

Maar automobielfabrikanten en wegenbouwers met grote gevestigde belangen komen in verzet. Als het aan hen ligt, moeten we blijven rijden: zo veel mogelijk kilometers maken met een zo hoog mogelijke snelheid. De automobielindustrie probeert ons de elektrisch auto door de strot te rammen.

Afgelopen week verscheen een rapport van TNO, waarin wordt gesteld dat de energiekosten van elektrisch rijden lager zijn dan van benzine-auto’s. In het rapport ontbreken echter harde cijfers en ik denk dat de conclusie misleidend is. Men kan wel concluderen dat de financiële energiekosten van elektrisch rijden lager zijn, omdat elektriciteit momenteel goedkoper is dan benzine. Er is geen garantie dat dit in de toekomst zo zal blijven.

Tom Murphy vergeleek het energieverbruik van benzine-auto’s met elektrische auto’s. Hij hanteerde als maat het aantal kWh per 100 mijl. Na een zorgvuldige berekening kwam Murphy tot de conclusie dat elektrische auto’s meer energie verbruiken dan benzine-auto’s: elektrisch rijden is energieverspilling. Een belangrijke factor is het enorme gewicht van de accu’s in elektrische auto’s.
Een jaar geleden vertaalde ik het verhaal van Tom Murphy op dit weblog.

Ik verwacht dat in de toekomst elektrische auto’s lichter en efficiënter worden. Ze kunnen nog efficienter worden door ze langzamer te laten rijden en luxe dingen als de airco weg te laten.
Maar momenteel verbruiken elektrische auto’s meer kilojoules per kilometer dan benzine-auto’s. En dat feit zal de automobiellobby zal blijven verzwijgen.
Autofabrikanten willen dat we auto’s blijven kopen en zullen ons blijven verleiden met reclames, mooie vrouwen en misleidende rapporten.

Aanvulling: in De kijker aan Z (op RTLZ) een discussie over elektrische auto’s. Er worden cijfers genoemd over de CO2-uitstoot van elektrische auto’s, maar een onderbouwingvoor die cijfers ontbreekt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s