De El Nino van 2013… gaat niet door

De afgelopen 2 jaar was het zeeoppervlak van de Stille Oceaan aan de koude kant. In 2011 en in 2012 was er sprake van La Nina-condities.

Daardoor was de wereldwijde temperatuur (van de atmosfeer) lager dan in 2010.
Over 2011 werd de gemiddelde temperatuur (berekend door de Hadley Climate Research Unit) 0,34°C boven het langjarig gemiddelde.
Voor 2012 zal de temperatuur iets hoger uitvallen, maar lager dan de 0.48°C uit 2010 en 2005.

De gemiddelde mondiale temperatuur voor 2013 zal waarschijnlijk ook lager zijn dan in 2010. Deskundigen verwachten voor het komend half jaar geen sterke El Nino en daardoor zal het zeeoppervlak van de Stille Oceaan niet sterk opwarmen.


Zonder El Nino zal de gemiddelde wereldtemperatuur vermoedelijk minder dan 0,45°C boven het langjarig gemiddelde zijn.
En dat betekent dat de opwarming van het klimaat nog een jaar langer stagneert.

Sinds 1998 is het niet verder opgewarmd en dat is heel goed nieuws.

4 gedachten over “De El Nino van 2013… gaat niet door

  1. Hans Verbeek

   Ah, het rekenmodel van Foster & Rahmstorf. Hun berekening stopt in 2010. Ik ben benieuwd of hun rekenmodel met de gegevens van 2011, 2012 en 2013 ook nog een opwarmende trend laat zien.

   Ik betwijfel dat Foster en Rahmstorf met ENSO, TSI en AOD (Aerosol Optical Depth) alle belangrijke factoren voor de temperatuur in hun model verantwoorden. Waarschijnlijk spelen ook andere factoren een rol.

   We zullen eind 2013 wel weer verder zien.

   1. BP

    Uiteraard zijn er nog veel meer factoren, sommige zullen pas later een grote rol gaan spelen (ik denk bv aan verdere opwarming van de permafrost-laag). Toch is het frappant dat als je de drie grote factoren eruit filtert, al duidelijk wordt dat het horizontale verloop van de afgelopen 15 jaar geen teken is dat de opwarming door CO2 ten einde is gekomen. Het lijkt er eerder op dat we nu anders in een relatief koele periode hadden gezeten.

 1. Ed

  In mijn ogen blijft het allemaal koffiedik kijken want wij leven in een seconde van de wereldgeschiedenis en elke keer blijken metingen niet te kloppen en wetenschappers zijn ook niet meer van de betrouwbaarste mensen, geldelijke belangen spelen de hoofdrol in deze wereld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s