Slechts 2,7% inflatie: maar energie wordt veel sneller duurder

Afgelopen week publiceerde Eurostat de inflatiecijfers voor de eurozone.
In augustus bedroeg de inflatie 2,6% (op jaarbasis) en in september komt de gemiddelde inflatie vermoedelijk uit op 2,7%.

Dat valt nog wel mee: een jaarlijkse inflatie van 2,7% betekent dat het 26 jaar duurt voordat de prijzen verdubbelen.

Maar wacht eventjes.
In het persbericht van Eurostat wordt de prijsstijging van energie apart vermeld.

(bron: Eurostat)

Energie wordt ieder jaar ca. 9% duurder.
Dat betekent dat de prijzen voor energie binnen 8 jaar verdubbelen.
Dat is toch wel een groot verschil met de inflatie van 2,7% in de titel van het persbericht. De energieprijzen tellen nauwelijks mee in de berekening.
De weegfactor voor energie is 0,110.
Voedsel telt mee met een factor 0,191.
Diensten tellen het zwaarst met een factor 0,415: bijna vier keer zo zwaar als energie. Opvallend is dat diensten per jaar maar 2% duurder worden in de eurozone. De kapper, de masseur en de tuinman verhogen hun prijzen nauwelijks.

Het Nederlandse CBS houdt voor ons ook bij hoe snel de energieprijzen stijgen. Momenteel is de energieprijs in Nederland 3,4% hoger dan vorig jaar.

Het CBS laat ook op een heel klein plaatje zien dat de prijs van energie sinds 2005 al met 80% is gestegen. Hieronder een opgeblazen versie van het CBS-plaatje.

Ik verwacht dat in 2014 de energieprijs in Nederland het dubbele zal zijn van de prijs in 2005. De verdubbelingstijd van de energieprijs bedraagt dan 9 jaar.

Door te bezuinigen op elektriciteitsverbruik kun je steeds meer geld besparen. Dat hebben ze bij Rijkswaterstaat goed begrepen: daarom doen ze een deel van de snelwegverlichting uit. Ik ben benieuwd wanneer de spoorwegen gaan bezuinigen op hun energieverbruik en die energieverslindende Fyra stilzetten.

En zoals altijd op dit weblog sluit ik af met de mededeling dat deze ontwikkeling onomkeerbaar is: de energieprijzen zullen nooit meer zo laag worden als in de 20e eeuw.

3 gedachten over “Slechts 2,7% inflatie: maar energie wordt veel sneller duurder

  1. Herman Vruggink

    Bestaat er ook een belasting/accijns/btw gecorrigeerd overzicht? Verhoog je bijvoorbeeld plotseling je assurantiebelasting dan schieten diensten omhoog. En energiebelasting bepaald voor meer dan 50% de energieprijs…..

  2. Hans

    CBS: van 2005 naar 2012= 80%. grofweg van 1998 naar 2005 is toch ook al 60%. Dus in het eerste geval:11,4% per jaar en het tweede geval: 8,5%. 140% van 1998 tot heden. Forse cijfers, immers 10 jaar stelt niet zo veel voor(dus 14 evenmin).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s