Wij kunnen het nooit winnen van de natuur: de Tweede Hoofdwet

De Tweede Hoofdwet van de Thermodynamica stelt dat bij elke omzetting van energie, een deel van die energie verloren zal gaan. Er bestaan geen energie-omzettingen met een efficiëntie van 100%.

In de motor van een auto wordt de (fossiele) chemische energie in de benzine omgezet in bewegingsenergie van de zuigers en uiteindelijk van de auto.

De verbrandingsmotor is heel inefficiënt: er gaat wel 70 tot 80% van de energie verloren in de vorm van warmte.

Nu de aardolie duurder wordt, denken sommige mensen dat elektrische auto’s een goed alternatief zijn. Maar in dat geval zijn er veel meer energie-omzettingen nodig.

De energieomzettingen hierboven zijn veel efficiënter dan de verbrandingsmotor. Maar het netto rendement van elektrische auto’s is eigenlijk niet beter dan dat van benzineauto’s. Een Noors onderzoek naar elektrische auto’s laat zien dat elektrische auto’s zelfs vervuilender zijn vanwege de ingewikkelde processen bij de produktie van elektrische auto’s en accu’s.

Als we erin slagen al onze elektriciteit op duurzame wijze op te wekken, dan zijn elektrische auto’s (net zoals treinen) best een aardig alternatief voor mensen die niet willen lopen of fietsen. Maar dan zijn er wel heel veel windmolens en zonnepanelen nodig.

We kunnen het met al onze technologie nooit winnen van de Tweede Hoofdwet. Ik denk dat we ons beter kunnen aanpassen aan de natuurwetten en tevreden moeten zijn met onze eigen spierkracht.

Het nieuwe album van de rockband Muse gaat over de Tweede Hoofdwet en is getiteld 2nd Law.
Het laatste nummer van de CD, Isolated System, is mooi en melodieus.
De videoclip bij dit muziekstuk laat zien dat de mens het nooit kan winnen van de Tweede Hoofdwet. Al bedenken we nog zoveel technologie: de entropie zal altijd blijven toenemen, machines zullen altijd slijten en er zal altijd energie verloren gaan.

2 gedachten over “Wij kunnen het nooit winnen van de natuur: de Tweede Hoofdwet

 1. BP

  Spieren zijn op zich echter zeker niet efficienter dan een verbrandingsmotor: van de energie die in voedsel zit kan hooguit 20-25% in mechanische arbeid worden omgezet, de rest is afvalwarmte. En eigenlijk moet je de hele keten meenemen, dus ook het rendement van de omzetting van zonlicht in energie opgeslagen in plantaardig of dierlijk materiaal, de energie voor vervoer enz…

  Het voordeel van spierkracht is natuurlijk wel dat het bijna per definitie CO2-neutraal is, en minder gauw achteloos verspild zal worden. Maar om bv water omhoog te pompen kan je echt beter een elektrische pomp op zonnecellen gebruiken ipv een stel ossen in een tredmolen o.i.d.

  1. Hans Verbeek

   BP, bedenk wel dat er eerst een elektrische pomp gemaakt, moet worden en kabels en zonnepanelen. Als je naar de hele keten kijkt, dan is daar ontzaggelijk veel energie voor nodig.

   Ik zou ook geen ossen gebruiken, maar ik zou met mijn eigen spieren water naar boven halen. Door mijn spieren vaak te gebruiken worden ze sterker. Dat is echt een fantastisch truukje van het menselijk lichaam., dat elektromotoren niet kunnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s