Een nieuwe munteenheid: de kilowattuur kWh

Toen ik naar de Tegenlicht-documentaire “Power to the people” keek, hoorde ik opeens dat ene zinnetje langskomen. “De miniproducenten praten over kilowatturen alsof het een munteenheid is.” (na 32 min 20 sec in de uitzending)

Dat is nog niet eens zo’n slecht idee: het kilowattuur als waardevaste munteenheid. Een kilowattuur is altijd dezelfde hoeveelheid energie.
Als een wielrenner met een vermogen trapt van 400 Watt, dan heeft hij na 2,5 uur één kilowattuur bij elkaar gefietst.
Dat was zo in 1960 en als een wielrenner nu diezelfde inspanning levert, is het nog altijd dezelfde hoeveelheid energie.

In een liter aardolie zit 10,7 kWh aan energie.
In een liter benzine: 9,1 kWh.
In een kuub aardgas zit 8,8 kWh.

De waardevastheid van het kilowattuur kan ik goed laten zien aan de hand van de prijs, die je in Nederland moet betalen voor 1000 kWh aan elektrische energie.

Of ik kan laten zien hoeveel kWh je in Nederland kunt kopen met één euro.

Stel je voor dat je salaris uitgekeerd wordt in de nieuwe munteenheid kilowattuur. Als je salaris 1000 kWh bedraagt. Dan kreeg je daar in 2002 maar 170 euro voor. In 2012 zijn die 1000 kWh ruim 300 euro waard.
Je salaris is in 10 jaar tijd bijna verdubbeld.

Als je de Tegenlicht-documentaire “Power to the People” hebt gezien, dan snap je waarom het in de toekomst heel lucratief wordt als je zelf elektriciteit opwekt in een kleine lokale energie-coöperatie.
Los van het centrale elektriciteitsnet, los van de grote energiemaatschappijen, baas over je eigen lokale energiemarkt. Gauw kijken op Uitzending gemist.

Advertenties

6 gedachten over “Een nieuwe munteenheid: de kilowattuur kWh

 1. Rudmer

  Ha wat grappig. In de natuur wordt namelijk ook betaald met energie. Voedsel bevat energie. De hoeveelheid energie die geïnvesteerd moet worden om dat voedsel te bemachten, bepaald of een proces rendabel is. En dus wel of niet plaats vindt. In die zin werken economie en ecologie volgens dezelfde (natuur)wetten.

 2. BP

  Een erg interessant idee! In wezen is dat wel vergelijkbaar met de terugkeer naar de goud-standaard, alleen koppel je de waarde van je valuta dan aan energie in plaats van aan de waarde van goud.

  Voorwaarde is dan wel dat als iemand een saldo van 1000kWh heeft, hij ook de zekerheid moet hebben dat hij die energie altijd ergens op kan nemen. En je zult moeten aangeven in welke vorm: 1kWh aan energie in de vorm van een emmer bruinkool heeft in praktijk toch niet echt evenveel waarde als 1kWh aan elektrische energie.

  1. Hans Verbeek

   Dat is een goed idee, Erick.
   Vroeger werkte de economie ook zo: arbeidintensieve produkten, waar een vakman heel lang mee bezig was, waren duurder dan eenvoudige produkten, die snel afgeraffeld werden.
   In de toekomst zal de stijgende energieprijs weer steeds zwaarder doorwegen in de totale prijs van een produkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s