Klimaatverandering op de Zon

Tijdens de Kleine IJstijd, de periode van ongeveer 1550 tot 1800, was de temperatuur op Aarde wat lager. De winters waren strenger en de zomers koeler.
In die periode waren er weinig vlekken te zien op het oppervlak van de Zon. Daarom denken klimatologen dat de zonne-activiteit, het aantal zonnevlekken, ook van invloed is op het klimaat op Aarde. Hoe het precies werkt weet men niet, maar minder zonnevlekken zou wel eens tot afkoeling op Aarde kunnen leiden.

Het aantal zonnevlekken varieert volgens een cyclus van 11 jaar. De vorige zonnecyclus, nummer 23, liep van 1996 tot 2007. Het maximale aantal zonnevlekken, ca. 120 werd in het jaar 2000 opgetekend.
De huidige cyclus loopt van 2008 tot 2019 en het maximale aantal zonnevlekken zal worden bereikt in de eerste helft van 2013.

Maar het aantal zonnevlekken is ongeveer gehalveerd in vergelijking met de vorige zonnecyclus.

Onafahankelijk van de klimaatverandering op Aarde, is er ook op de Zon iets aan het veranderen. In de afgelopen 50 jaar was de activiteit aan de hoge kant, in vergelijking met de Kleine IJstijd en met de huidige zonnecyclus. Aan die actieve periode is in 2008 een einde gekomen. De Zon is in slaap aan het sukkelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s