Autowegen zonder auto’s

In het Westen van de VS liggen lange rechte autowegen waar maar heel weinig auto’s gebruik van maken. Sommige mensen vinden dat wel een mooi gezicht: zo’n lege, lange, rechte weg naar de horizon.
Ik vraag me af waarom die weg, die nauwelijks wordt gebruikt, eigenlijk is aangelegd.

In China is het autowegennetwerk sneller gegroeid dan het autobezit. Lokale overheden hebben alvast maar prestigieuze autowegen aangelegd met het oog op de verwachte groei van het wagenpark. Lokale overheden gebruiken de spiksplinternieuwe snelwegen om indruk te maken op de centrale overheid in Beijing en om bedrijven aan te trekken.
Maar vooralsnog liggen veel autosnelwegen in China te bakken in de zon, wachtend op de voorspelde toename van het autogebruik.

In Europa is de benzine ook erg duur geworden en de Europeanen gaan steeds minder rijden. Het aantal files neemt af. En in Spanje vermijden de automobilisten de dure tolwegen.

Door de stijgende benzineprijs en de dalende koopkracht zullen de autowegen in Nederland ook steeds leger worden. Nieuwe autowegen aanleggen lijkt me niet meer nodig.

Advertenties

4 gedachten over “Autowegen zonder auto’s

 1. jantje

  Die tolwegen in Spanje zijn aangelegd voor de werkgelegenheid en door de EU betaald. Meestal ligt ernaast (of in de omgeving) een prima gewone autosnelweg. Vaak ook 6 tot 8 baans in drukke gebieden. Er is gewoon geen enkele reden om de tolweg te gebruiken. Heb van de zomer door Andalusië gereden en dit is me gelijk opgevallen.

   1. Hans

    Kijk ook eens in de link, naar de wegen in China, onderaan over de ghost city’s. Er staan heel veel foto’s op met tekst erboven, wat je ziet.

    “China built more of them,” Tulloch said. “China consumes more steel, iron ore and cement per capita than any industrial nation in history. It’s all going to railways that will never make money, roads that no one drives on and cities that no one lives in.”

    Read more: http://www.businessinsider.com/chinese-ghost-cities-2011-5?op=1#ixzz29N6uRBqL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s