Niet alleen het kabinet maar ook gemeenten moeten bezuinigen

Het nieuwe kabinet, Rutte-Samson, zal flink moeten bezuinigen om het begrotingstekort weg te werken. Het gaat om miljarden. De bezuinigingen op Defensie, Onderwijs, Cultuur en Zorg roepen felle reacties op.
Maar net zoals in Spanje, Griekenland en in de VS zullen ook in Nederland de lokale overheden, de gemeenten, flink moeten bezuinigen.

Vele gemeenten in Nederland hebben gulzig grond aangekocht voor woningbouw. Bestemmingsplannen zijn aangepast en de tekeningen liggen klaar. Maar er kan geen geld meer verdiend worden met woningbouw. Een huis dat morgen opgeleverd wordt, is volgend jaar 5 tot 10% minder waard. Kopers houden de hand op de knip en wachten liever nog een paar jaar.

Als er niet gebouwd wordt, moeten gemeenten vanwege boekhoudkundige regels de waarde van de bouwgrond, die ze in de boeken hebben staan, naar beneden bijstellen. Dit heeft gevolgen voor de begroting van de gemeente, zoals blijkt uit de uitzending van Nieuwsuur van 15 oktober.

De gemeenten zullen bezuinigen op bibliotheken, zwembaden, cultuur, gladheidbestrijding, groenvoorziening en armoedebestrijding. Er zal ook gesneden worden in het personeelsbestand door een vacaturestop en het niet verlengen van tijdelijke contracten.

Nederland is één van de sterke eurolanden. Maar het leeglopen van de huizenprijzenbubbel heeft dezelfde gevolgen voor de lokale overheden als in Spanje en Griekenland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s