De nieuwe zondebok in het Witte Huis

Tijdens het tweede verkiezingsdebat tussen Romney en Obama stelde iemand uit het publiek aan Obama een vraag over de hoge benzineprijzen: wat dacht de president daaraan te doen.
De dialooog, die de kandidaten daarop voerden had nog maar weinig te maken met de werkelijkheid. Er werd o.a. gezegd:

“De VS hebben nog voor 100 jaar goedkoop aardgas.”
(niet waar: de prijs is alweer aan het stijgen en de produktie zal de komende jaren snel dalen)
Dankzij olieboringen in North Dakota zal de VS binnenkort geen olie meer hoeven importeren.

(niet waar: ook de olieproduktie in North Dakota zal pieken en over 2 tot 5 jaar weer gaan dalen)
“De president van de VS mag worden afgerekend op stijgende benzineprijzen.”
(de president van de VS heeft maar heel weinig invloed op de wereld-olieprijs; hij kan de strategische voorraden maar één keertje inzetten om de olieprijs een paar maanden te verlagen, daarna is zijn invloed op de benzineprijs verdwenen)

Het tijdperk van goedkope aardolie is voorbij. De VS importeert nog altijd miljoenen vaten aardolie per dag. En de kosten van oliewinning in eigen land stijgen snel. Als de olie duurder wordt, moet de consument ook meer betalen voor benzine. In de VS wordt de benzineprijs hoofdzakelijk bepaald door de wereld-olieprijs.
De president wordt nu al tot zondebok bestempeld.

De nieuwe president van de VS zal ook de zwarte piet van de haperende economie krijgen.
President Obama bestrijdt de economische problemen met één hand op zijn rug, omdat hij blijft verkondigen dat het slechts om een tijdelijke terugslag gaat en de problemen oplosbaar zijn. Zolang je dat blijft zeggen, krijg je voor de voeten geworpen:”Waarom heb je het dan nog niet opgelost?”
De Amerikaanse president kan weinig doen om de economie weer te laten groeien. In 2008 barstte de grootste economische zeepbel in de geschiedenis, net op het moment (of doordat) dat aardolie en andere grondstoffen schaars en duur werden. Deze problemen zijn niet eenvoudig en niet op te lossen.
De economie zal de rest van deze eeuw blijven krimpen. En alleen landen (en gemeenschappen), die zich kunnen aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid en aan schaarste van grondstoffen en energie, zullen zich kunnen handhaven.

De komende decennia zullen politici vooral slecht nieuws brengen en moeten verkopen aan hun kiezers / onderdanen. Dat is niet makkelijk.
In Nederland stappen bekwame en intelligente bestuurders uit de politiek en er blijven slechts zakkenvullers en baantjesjagers over. Niemand wil de zondebok zijn.

(vrij naar: Scapegoat-in-Chief: The Race for the Oval Office by Richard Heinberg)

5 gedachten over “De nieuwe zondebok in het Witte Huis

 1. erno

  Vandaar dat de VS een oogje hebben laten vallen op het midden-oosten,vandaar de onrust en oorlogen.Iran is wellicht het volgende slachtoffer.Tot overmaat van ramp willen diverse landen een ontkoppeling dollar/olie dus de VS laat de macht uit de loop van een geweer komen ( democratie LOL).Vooralsnog moeten de amerikanen er maar aan wennen aan het feit dat zij niet langer goedkoop kunnen rijden en produceren.Naast de enorme begroting en handels te korten zal dat de komende decennia een enorme impact hebben op de economie.Nu al zien we dat de werkloosheid cijfers richting de 20 % gaan dus het is niet uitgesloten dat er enorme sociale onrust ontstaat.Misschien dat de volgende president van de VS anders dan op democratische wijze aan de macht komt.:)

  1. paradoxnl

   Ik kan natuurlijk de plank flink mis slaan, maar toch het volgende:

   Regelmatig verschijnen er berichten over allerlei beloftevolle uitvindingen. Als men wat kritischer kijkt naar wat er benodigd is om het alternatief op te schalen (op commerciele basis op grote schaal toe te passen), blijkt het (vrijwel) altijd flink tegen te vallen.
   Vaak is er flink wat (bruikbare) energie als input benodigd om bruikbare energie in een bepaalde gewenste vorm te verkrijgen. Of er zijn bijvoorbeeld allerlei relatief dure elementen benodigd om het proces efficient te laten verlopen.
   Vaak ook worden de (potentiele) toepassingen van een nieuwe uitvinding of ontdekking vanuit commercieel oogpunt wat rooskleuriger naar buiten gebracht dan het in werkelijkheid is.

   Op laboratorium niveau kan één en ander werken, maar als men het op grote schaal wil gaan toepassen komen er vrijwel altijd bottlenecks om de hoek kijken die niet van toepassing zijn op laboratorium niveau. Ik beweer niet dat men niet alles op alles moet zetten om alternatieven voor olie te bedenken en te implementeren.

   In het artikel wordt aangegeven dat er nog één en ander moet gebeuren eer het op grootschalige commerciele basis toegepast kan worden

   Een qoute uit het artikel:
   “Although the process is still in the early developmental stages and needs to take electricity from the national grid to work, the company believes it will eventually be possible to use power from renewable sources such as wind farms or tidal barrages”.

   1. erno

    Point taken.Waar het mij om gaat is dat er een begin is.Sure,het kost op dit moment veel energie om het spul te realiseren maar elk produkt is in het begin prijzig.Net zo als de hooggeleerde heer zei over de cd: Eerst kostte ze 20 dollar nu nog maar dertig.cent.Het is maar een van de vele alternatieven.Persoonlijk zie ik er wel heil in op lange termijn.

   2. Hans Verbeek Berichtauteur

    Zoals mijn zoon vaak zegt:
    “Er is een reden waarom we dit nu nog niet doen.”

    Die reden is meestal omdat het te omslachtig en te duur is.
    Bij elke omzetting van energie treedt er een verlies op in de vorm van warmte: 100% rendement bestaat niet volgens de Tweede Hoofdwet.
    Voor de omzetting van CO2 in benzine zijn zoveel processen nodig, dat het rendement waarschijnlijk erg laag wordt. Waarschijnlijk is elektrisch rijden, met een loodzware accu in de auto, uit energie-standpunt slimmer. En ik ben helemaal geen voorstander van elektrisch rijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s