De economie heilig verklaard

Charles Eisenstein is onderwijzer en schrijver. Hij schreef het boek ‘Sacred Economics’ over onze obsessie met economische groei en geld verdienen.
Centraal thema in Eisensteins boek is dat dingen, die vroeger gratis en vanzelfsprekend waren, tegenwoordig een economische activiteit zijn waar geld mee verdiend kan worden.

Voorbeeld 1: Vroeger was het heel gewoon om zelf je kinderen groot te brengen: ze zindelijk maken en ze leren lopen. Tegenwoordig is het heel gewoon om kinderen naar de kinderopvang te brengen waar ze professioneel begeleid worden bij het leren lopen en zindelijk worden terwijl vader en moeder carriere maken om het grachtenpand te kunnen betalen en de stijgende kosten van de kinderopvang.
Voorbeeld 2: Mantelzorg voor ouderen door familie en buren wordt steeds meer vervangen door professionele, deskundige thuiszorg, die tijdig kan ingrijpen als de gezondheidstoestand verslechterd.
Voorbeeld 3: Zelf maaltijden bereiden voor vrienden en bekenden valt buiten de controle door voedsel- en warenautoriteit, de horeca verdient er niets aan en er wordt geen BTW over betaald.
Voorbeeld 4: Borstvoeding is gratis. Het is gezond en het lichamelijk contact tussen moeder en kind bevordert waarschijnlijk een normale ontwikkeling. Kunstmatige flesvoeding is een hoogwaardig technologisch produkt dat zorgt voor werkgelegenheid.

Eisenstein ziet dat economische groei een truukje is. We worden er niet gelukkiger van en langzamerhand vernietigen we de natuur. Laat het streven naar meer materiële en financiële welvaart los en accepteer het einde van de economische groei.

Sociaal krediet
Eisenstein stelt dat je ‘sociaal krediet’ kunt opbouwen in de gemeenschap. Als je je inzet voor anderen, zonder daar geld voor te vragen, dan kun je ook een beroep doen op de gemeenschap als je zelf hulp nodig hebt. Hoe meer je geeft, hoe rijker je bent.
Je hoeft niet allemaal een boormachine te hebben. Als jij je ladder uitleent aan de buurman, dan zal hij zijn boormachine aan jou uitlenen.
We moeten stoppen met zoveel mogelijk boormachines maken en verkopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s