Kunnen economen een recessie zien aankomen?

Max Keiser is een journalist, maar in een vorig leven handelde hij in aandelen op Wall Street. Hij was een van de weinigen, die in 2008 de kredietcrisis zag aankomen.
Begin 2008 dachten de meeste economen dat er geen vuiltje aan de lucht was. De hoge olieprijs en de dalende huizenprijzen in de VS waren geen probleem.
Italiaanse seismologen krijgen gevangenisstraf omdat ze een aardbeving niet voorspelden. Maar krijgen economen, die groei voorspellen, ook een straf als er een recessie komt?

Economen zijn geen exacte wetenschappers. Ze laten veel belangrijke factoren buiten beschouwing in hun modellen.
De Britse economie kon het derde kwartaal groeien dankzij de buitenlandse bezoekers bij Olympische Spelen in augustus. Daar hadden de economen niet op gerekend.
Door de droogte in de VS steeg de prijs van mais en graan op de wereldmarkt. Dat heeft vast invloed op de rest van de economie. Maar het weer is geen factor in economische modellen.
Het sjoemelen met de LIBOR-rente heeft zeker invloed de rente, die particulieren en overheden moeten betalen als ze geld lenen. Maar economen houden geen rekening met gesjoemel door banken.

En toch laten politici hun besluiten beïnvloeden door economen en hun onbetrouwbare modellen.
Geneticus David Suzuki legt hieronder nog eens uit waarom economie geen exacte wetenschap is.

Advertenties

4 gedachten over “Kunnen economen een recessie zien aankomen?

 1. Block

  Bij veel ‘economen’ is gewoon boerenverstand soms zover te zoeken. Er zijn zoveel onlogische constructies die de boel ongelooflijk moeilijk (gevaarlijk) maken. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de credit default swaps.

  Je hebt ook nog economen die volgens mij grotendeels verplicht worden om de situatie altijd rooskleurig te brengen. Dat zijn de goeien. Degene die alles in vraag beginnen te stellen zijn dikwijls de slechten (max keiser bijv.).

  In principe moet macro-economie even transparant zijn als een gewoon huishoudbudget. Alle onnodige constructies kunnen tot zeepbellen en crisisen leiden.

 2. NevenA

  De wereld van economen, zowel in het zakenleven als op universiteiten en hogescholen, wordt al decennia gedomineerd door de neoklassieke economische theorie. Als je daar als econoom niet aan meedoet, ben je een outcast en krijg je geen dikke pay cheque (de reden voor 95% van de studenten dat ze Economie zijn gaan studeren),

  Het probleem van de neoklassieke economische theorie is dat het op cruciale vlakken de realiteit compleet negeert. Hieruit vloeit bijvoorbeeld het idee voort dat groei altijd goed en oneindig is. Daarop is het hele systeem gebaseerd, met daaruit voortvloeiend de consumptiemaatschappij en -cultuur. Zolang er nog genoeg van alles is, lijkt het goed te gaan, maar in wezen is het een heel fragiel systeem. Het vervelende is dat niemand er iets aan wil doen. De (super)rijken niet, want naar hen vloeit alle macht en geld. Maar ook de minder rijken en armen niet, want die willen ook allemaal superrijk worden, net als in de reclame.

  Het is heel complex en lastig allemaal, maar ik denk nog steeds dat dit irrationele economische denken de hoofdoorzaak is van vrijwel alle globale problemen, van financiële bubbels tot bodemerosie, en van oorlogen om grondstoffen tot verzuring van de oceanen.

  Voor meer details en links verwijs ik naar een tekst die ik twee jaar geleden geschreven heb: Infinite Growth and the Crisis Cocktail

   1. NevenA

    Bedankt, Hans. Ik wist niet dat Tverberg ook een eigen blog had. Ik kom al een tijdje niet meer op TOD, door gebrek aan tijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s