Obama begint een oorlog tegen entropie

Op een inderhaast georganiseerde persconferentie, riep president Obama vanmorgen op tot een nieuw nationaal programma ter bestrijding van “entropie”. De president beschreef entropie als “een zelfvernietigende ideologie van mislukking”. En riep het Congres op om de wet van de afnemende meeropbrengst (diminishing returns) te vervangen door nieuwe wetgeving gericht op het omkeren van de uitputting van natuurlijke hulpbronnen. “Ik heb de procureur-generaal opdracht gegeven om mazen in de Tweede Wet van de Thermodynamica te vinden,” zei de president, “zodat het mogelijk wordt om de welvaart voor altijd te laten toenemen.”

President Obama’s opmerkingen komen als reactie op de toenemende publieke scepsis over de mogelijkheden van verdere economische groei. Kelvin Vereisen, natuurkundige op Caltech zei afgelopen donderdag tijdens een uitzending van van Good Morning America: “Alleen als ze in stand gehouden door een constante stroom van energie, vervallen alle systemen op Aarde langzaam tot wanorde. We storten elk jaar enorme hoeveelheden energie in het wereldwijde industriële, maar de kosten van energiewinning stijgen, terwijl de kwaliteit van die energie afneemt. We moeten daarom rekening houden met een toename van de entropie in onze beschaving. De redactie werd onmiddellijk overweldigd door telefoontjes en e-mails van bezorgde kijkers.

Alsof dat nog niet genoeg was, publiceerde de legendarische Harvard-econoom Justin Haymaker vorige week de conclusies van een denktank opgericht om de oorzaken van de huidige wereldwijde economische crisis te analyseren. “Wij ontdekten dat geld is geen vervanging voor energie,” zei hij, “het maken van steeds meer schulden om de economie te stimuleren, terwijl het BBP nauwelijks groeit, leidt tot een situatie waarin niemand die schulden kan terugbetalen.”
Op de vraag of verdere krediet-injecties door de centrale banken de implosie kunnen voorkomen, antwoordde Haymaker :”Ja, voor een tijdje misschien. Maar echte groei? Vergeet het maar. Dat is soooooo twintigste eeuw. ”

Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney deed het nieuwe beleid van president Obama onmiddelijk af als te zwak. “Als ik verkozen ben, zal ik water bergop laten stromen, zodat we onze nationale hydro-elektrische capaciteit kunnen verdubbelen. Met een Republikeinse Congres, zullen oude oliebronnen weer olie gaan geven. Iedereen zal rijk worden. Onvoorstelbaar rijk! Er is geen limiet. Nergens. We zullen niet alleen entropie bestrijden, we zullen we het vernietigen!

Originele tekst door Richard Heinberg (Post Carbon Institute)

Advertenties

Een gedachte over “Obama begint een oorlog tegen entropie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s