Is orkaan Sandy een gevolg van de opwarming van de oceaan?

De afgelopen week is er veel gespeculeerd over de bijzondere orkaan Sandy, die aan de Oostkust van de VS een spoor van vernieling achterliet.
Sommige mensen beweren dat de orkaan zo krachtig werd doordat de Atlantische Oceaan almaar warmer wordt. We kunnen eenvoudig onderzoeken of daar een kern van waarheid in zit.

Sinds de jaren 80 meten satellieten de temperatuur van het oceaanoppervlak. Die meetgegevens kun je zelf ophalen via de website van NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).
Je kunt specifiek kijken naar het zeegebied voor de Oostkust van de Verenigde Staten: tussen 20 en 45 graden Noorderbreedte en 50 en 70 graden Westerlengte (zie de kaart hieronder)

Uit de satellietgegevens blijkt dat stuk oceaan sinds 1988 warmer te worden.

(weergegeven is de afwijking van het langjarig gemiddelde (1971-2000)

De oranje lijn laat een stijgende trend zien over de afgelopen 24 jaar.

Maar als je kijkt naar een kortere periode, vanaf 1997, dan zie je dat de opwarming van het zeeoppervlak de afgelopen 15 jaar pauzeert.

(weergegeven is de afwijking t.o.v. het langjarig gemiddelde)

Nu is de oranje trendlijn vlak: er is geen opwarming over de laatste 15 jaar.

Is Sandy een gevolg van een warmere oceaan?
De oceaan is warmer geworden sinds 1970. De gemiddelde temperatuur ligt de laatste jaren ca. 0,08°C boven het langjarig gemiddelde van de periode 1971-2000.
Maar het is de vraag of deze opwarming zal leiden tot meer orkanen of zwaardere orkanen.

Klimatoloog Ryan Maue onderzocht of frequentie en kracht van orkanen in de Noordelijke Atlantische Oceaan is toegenomen. Hieronder zie je de resultaten.

(weergegeven is de optelsom van de energie van een heel orkaanseizoen)

Het lijkt of de orkaanintensiteit na 1992 is toegenomen. Dat komt mogelijk omdat de oceaan ietsje warmer is geworden. Maar bedenk dat de oceanen afkoelen door orkanen. Hoe sterker de orkaan, hoe meer warmte er verdwijnt uit de oceaan.
Wat dat betreft heeft Sandy haar taak goed gedaan: de Atlantische Oceaan is flink wat warmte kwijtgeraakt.

4 gedachten over “Is orkaan Sandy een gevolg van de opwarming van de oceaan?

 1. kbeek

  Oppervlakte temperatuur lijkt me een beperkte indicator voor de temperatuursverandering van een volume met de omvang van een oceaan.

  Wat dat betreft is het nieuwe onderzoek van James Hansen veelzeggender: de weerseffecten van de afgelopen jaren zijn zeer onwaarschijnlijk bij onveranderd klimaat.

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je reactie, Krispijn.
   De meeste energie voor orkanen zit in de bovenste 300m. van de oceanen. De zon is immers de allerbelangrijkste energiebron, die de oceanen opwarmt. Orkanen treden ook alleen op in zomer en najaar als de zon de boel flink heeft opgewarmd.

   Het water in de oceanen is sterk gelaagd opgebouwd en die gelaagde toestand verkeert in evewwicht. De onderste lagen kunnen niet opwarmen als de temperatuur van de bovenste laag even warm blijft.
   Er zijn klimatologen, die stellen dat de laatste 10 jaar warmte uit de bovenste lagen weglekt naar de diepzee. Dit zou de verklaring kunnen zijn waarom het zee-oppervlak de laatste 10 jaar niet verder opwarmt.
   Het is moeilijk deze theorie te verifieren.

   Europees klimaatcommisaris Hedegaard meent ook dat de huidige weersextremen een gevolg zijn van de klimaatverandering.
   http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1503371/2012/09/19/Ons-zomerweer-is-geen-toeval-meer.dhtml
   Vandaag doet ze in de Volkskrant vergelijkbare uitspraken over Sandy.
   Maar ja, ze heeft geschiedenis en literatuur gestudeerd en geen natuurwetenschap. Wat ze weet over de opwarming van de oceaan is wat ze hoort van haar medewerkers.

 2. Martijn

  Fascinerende fenomenen die stormen! De temperatuur van het oppervlaktewater is voor een storm net zoiets als de aanwezigheid van brandbaar materiaal voor een brand: De aanwezigheid ervan biedt kansen op een grotere brand, maar net als bij brand zijn er een berg factoren die bijdragen aan het al dan niet ontbranden en vooral of er schade of menselijke tragedies aan vast hangen.

  Het merendeel van Atlantische stormen zoals Sandy onstaat al in Afrika of het Caraïbisch gebied. En dan is het een kwestie van geavanceerd gokken wat het pad van de storm gaat worden. (In het geval van Sandy een behoorlijk vreemd pad).

  Omdat ik jaren geleden geïnteresseerd raakte in de relatie tussen het voorspellen van stormen en olieprijs ben ik de blog van Jeff Masters gaan volgen op http://www.wunderground.com/tropical. Erg informatief en leuk gebracht ook als je minder ingewijd bent op het onderwerp.

  Het lijkt erop dat er wel invloed is op de frequentie en heftigheid van tropische stormen via (lokaal ongebruikelijk sterke) opwarming van de zee. Ik denk niet dat je dan alleen moet kijken naar de warmte op de aangegeven plek maar ook naar de warmte op de geboortegrond van tropische stormen.

  En voor degenen die het leuk vinden om daar kaartjes van te zien etc staan er bakken met links op de eerder genoemde site: data zat in elk geval!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s